KLDR chce vyjednávat o svém jaderném programu

Soul - Severní Korea se nebrání jednání o snížení napětí okolo svého jaderného programu. Dnes to oznámilo tamější ministerstvo zahraničí. Znovu upozornilo na to, že se Pchjongjang nevrátí k šestistranným rozhovorům, které prý mají z KLDR učinit jen "neozbrojený a neschopný" stát. "Existuje pro to specifická a vyhrazená forma dialogu, která se může zaměřit na současnou situaci," uvedla dle BBC severokorejská diplomacie v prohlášení, aniž by upřesnila, jakou formu dialogu má na mysli. Izolovaná komunistická diktatura nejspíš usiluje o přímé rozhovory s USA.

Potvrdil to již v pátek severokorejský velvyslanec při OSN Sin Son-ho, když konstatoval, že KLDR má zájem o bilaterální jednání se Spojenými státy, ale její účast v šestistranných rozhovorech o jaderném programu je definitivně minulostí. „Jakýkoli pokus o znovuzavedení rozhovorů bez uchopení podstaty věci nepomůže snížit napětí,“ prohlásilo severokorejské ministerstvo zahraničí. Washington chce však jednat s Pchjongjangem jen v modelu s Čínou, Japonskem, Ruskem a Jižní Koreou.

O severokorejském jaderném programu se v rámci šestistranných rozhovorů začalo jednat v roce 2002. KLDR svou účast letos v dubnu na protest proti kritice svého raketového testu přerušila. Pchjongjang tvrdil, že v dubnu vynesl na oběžnou dráhu komunikační družici, ale USA a další země trvají na tom, že šlo o zkoušku rakety dlouhého doletu. V květnu a červenci pak následovaly další zbrojní testy, včetně druhé jaderné zkoušky, za které si Severní Korea vysloužila nové sankce OSN.

Jaderný program KLDR (zdroj: ČT24)

Minulý týden Pchjongjang ostře reagoval na výroky americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové, která na asijské bezpečnostní konferenci v Thajsku prohlásila, že Severní Korea už nemá žádné přátele a že se její představitelé chovají jako děti dožadující se pozornosti.