Kanadská víza: EU se přiklonila na českou stranu

Brusel - Země Evropské unie na dnešním jednání ministrů zahraničí v Bruselu vyjádřily Česku solidaritu ve sporu s Kanadou ohledně víz, které Ottawa vůči Čechům nedávno obnovila. Podpora zazněla od všech zemí. O tom, že by EU jako celek mohla zavést víza pro kanadské občany, se dnes ovšem nejednalo.

„Všechny členské státy vyjádřily velmi silnou solidaritu s Českou republikou. Doufám, že dialog s kanadskými úřady povede k rychlému řešení,“ řekl švédský ministr zahraničí Carl Bildt, který jednání vedl za švédské předsednictví.

Podle něj je nicméně nyní míček na straně Evropské komise, která by měla patrně v září vydat zprávu hodnotící situaci kolem víz. V ní by mohla teoreticky navrhnout reciproční opatření, která by vedla k zavedení víz pro Kanaďany při cestování do celé EU.

EU jednala o vízech, Islandu a Gruzii (zdroj: ČT24)

Štefan Füle, ministr pro evropské záležitosti

„Naším cílem není zavést víza vůči Kanadě ze strany Evropské unie. Naším cílem je, aby Kanada zrušila svoje rozhodnutí o zavedení vízové povinnosti vůči občanům České republiky.“

Švédská ministryně pro evropské záležitosti Cecilia Malmströmová nicméně řekla, že EU včetně Česka nechce, aby celý problém eskaloval. Proto se podle ní ministři v této fázi ani nebavili o nějakých odvetných opatřeních, třeba o tom, že by vlády jednotlivých členských států kvůli obnovení víz pro Čechy nyní povolaly kanadské velvyslance vyslané do těchto zemí.

Poměrně ostře se k vízovému problému vyjádřil italský ministr zahraničí Franco Frattini. „Myšlenka, že by mohl existovat politický uprchlík z Česka, Francie nebo Německa je něčím, co by zpochybňovalo samou podstatu unie. Určitě se objevily případy diskriminace Romů, které je potřeba vyšetřit, ale právo na azyl, to je něco úplně jiného. Všichni ministři souhlasili s mým vystoupením, že to bychom pak Česko nemohli považovat za bezpečnou zemi, a to jako Evropan nemůžu akceptovat,“ řekl Frattini.