Mitchell se s Netanjahuem nedohodl o židovských osadách

Jeruzalém - Dohodu o židovských osadách nepřinesla ani dnešní jednání zvláštního amerického vyslance pro Blízký východ George Mitchella v Jeruzalémě. Mitchell se sešel s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a po setkání pouze řekl, že zaznamenal pokrok. Netanjahu prohlásil, že se bude dál jednat.

Obamův požadavek na zastavení výstavby v židovských osadách se v Izraeli setkal s odporem a je těžko přijatelný i pro Netanjahua. Přesto americká strana minulý týden tvrdila, že se blíží k dohodě, jíž Izraelci dočasně zastaví osadnickou výstavbu. Tedy i tu v osadách, které Izrael považuje za legální a jimž dosud přiznával právo na zajištění bydlení pro přibývající obyvatelstvo.

George Mitchell

„Těšíme se na další rozhovory, které nás posunou k obecnému míru, což je představa prezidenta Baracka Obamy sdílená panem premiérem a všemi lidmi v této oblasti.“ 

Reportáž Jiřího Krále (zdroj: ČT24)

Zvláštní americký vyslanec pro Blízký východ má za sebou diplomatický maraton v Sýrii a Egyptě. V pondělí mu předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás řekl, že to, zda se budou konat další kola mírových rozhovorů, závisí na zastavení aktivit v osadách. Mitchell musel Abbásovi přiznat, že mezi USA a Izraelem v tomto bodě stále existují neshody. Požadavek amerického prezidenta vychází z podmínek mírových rozhovorů stanovených v mírovém plánu z roku 2003. Ten předpokládá, že před jednáním o politických aspektech mírové dohody musí obě strany splnit několik podmínek. Izrael má zastavit stavbu osad, Palestinci přestat útočit na Izrael.

Palestina prý svou část dohody splnila a teď je na řadě Izrael 

Palestinští míroví vyjednávači poukazují na to, že podmínka palestinské strany je splněna a že pokračující budování osad svědčí o tom, že Izrael nemá zájem o mírové rozhovory.

V letošním roce poprvé Netanjahu uznal Palestincům právo na stát, ale má představu, že to musí být stát demilitarizovaný. Chce také, aby Palestinci uznali Izrael jako stát Židů, což předurčuje řešení velmi těžkého problému mírových rozhovorů, totiž práva palestinských uprchlíků na návrat do původních domovů v dnešním Izraeli.

V pásmu Gazy trpí Palestinci nedostatkem vody.
Zdroj: ČT24