Mušaraf dnes předstoupí před nejvyšší soud

Pákistán - Bývalý prezident Pákistánu Parvíz Mušaraf bude dnes vypovídat u tamního nejvyššího soudu. Měl by vysvětlit, proč vyhlásil v roce 2007 v zemi výjimečný stav a proč odvolal soudce nejvyššího soudu. Výjimečný stav měl Pákistánce ochránit před násilnostmi a nepokoji. Klid do země ale nepřinesl. Obyvatelé země měli obavy, že by to mohlo zdržet parlamentní volby.

V říjnu 2007 obhájil Parvíz Mušaraf prezidentský mandát. V zemi to ale vyvolalo krizi. Opozice zpochybnila, jestli vůbec mohl kandidovat, když byl zároveň vrchním velitelem ozbrojených sil. Podala dokonce petice k nejvyššímu soudu. Jenže dřív než soud rozhodl, Mušaraf vyhlásil výjimečný stav. Justice se prý příliš pletla do politiky a zemi podle něj ohrožovaly útoky islámských radikálů.

„Pákistán se dostal do nebezpečného bodu a prochází vnitřní krizí,“ vyjádřil se tehdejší prezident Mušaraf. Kromě toho, že vyhlásil v zemi výjimečný stav, také zbavil funkce předsedu Nejvyššího soudu. Do ulic vtrhli vojáci, začalo se zatýkat. Mušarafa kritizovala opozice i svět. „Je v nejlepším zájmu pákistánského národa vrátit se k ústavnímu pořádku,“ podotkla americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

Reportáž Markéty Knotové (zdroj: ČT24)

Parlamentní volby se nakonec skutečně zpozdily, ne tolik kvůli výjimečnému stavu, jako spíš kvůli atentátu na vůdkyni opozice Benazir Bhuttovou. Pákistánci nakonec zvolili opozici. Prezidentem je dnes bývalý manžel zavražděné Bhuttové Asif Alí Zardárí.