Výbuch bomby zranil ve Španělsku přes 60 lidí

Burgos (Španělsko) - Přes 60 lidí bylo dnes ráno lehce zraněno po výbuchy bomby v severošpanělském městě Burgos. Většinu lidí zranily střepy z rozbitých oken. Nikdo nebyl usmrcen. Nálož explodovala v autě před kasárnami španělské Civilní gardy. Podle španělských médií bylo v dodávce 200 kilogramů výbušnin. Policie z útoku obvinila baskické separatisty z organizace ETA. Ta ukončila příměří před dvěma lety.

Výbuch, ke kterému došlo kolem čtvrté hodiny ráno místního času, způsobil velké škody na budově Civilní gardy i na okolních domech. Podle záchranářů bylo převezeno do nemocnic 38 lidí. Většina byla po ošetření propuštěna.

Úřady z atentátu podezírají separatistickou organizaci Baskicko a jeho svoboda (ETA), přestože před explozí nikdo nevaroval, jak to tato ozbrojená skupina obvykle dělá. Civilní garda patří k oblíbeným terčům útoků ETA. Tato polovojenská policejní složka spadá pod ministerstvo vnitra a po celé zemi má asi 70 000 příslušníků.

Reportáž Filipa Kandy (zdroj: ČT24)

Útok, který se odehrál v předvečer 50. výročí založení ETA, označil předseda Evropské komise José Barroso za „slepý a divoký“. Francie ujistila, že španělské úřady, které čelí tomuto „zbabělému a ohavnému činu“, mají její plnou solidaritu .


Poslední atentát, jehož pachatelem je s největší pravděpodobností ETA, se stal v noci z 9. na 10. července, kdy explodovala bomba před budovou Baskické socialistické strany v Bilbau.

Organizaci ETA založili 31. července 1959 nacionalističtí studenti inspirovaní marxismem-leninismem. Od roku 1968 ETA usiluje o vytvoření samostatného baskického státu ze španělských baskických provincií Álava, Vizcaya a Guipúzcoa, Navarry a tří provincií ve francouzském Baskicku - Labourd (Lapurdi), Basse-Navarre (Behe-Nafarroa) a Soule (Zuberoa). Za více než 40 let boje za samostatné Baskicko zabila ETA přes 800 lidí.

Následky výbuchu bomby ve španělském Burgosu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP