Poslanec FPÖ žaluje ČR a SR kvůli dostavbě jaderných elektráren

Vídeň/Praha - Kvůli plánované dostavbě jaderných elektráren zažaloval Česko a Slovensko u Evropského soudu pro lidská práva rakouský poslanec z populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Werner Neubauer. Stěžuje si i na plánované úložiště jaderného odpadu na jihu ČR. Tvrdí, že obě země při posuzování budoucích dopadů na životní prostředí nedodržují evropské směrnice. Neubauer to dnes podle agentury APA řekl na tiskové konferenci ve Vídni. Na evropský soud se prý obrátil minulý týden.

Podle mluvčího českého ministerstva průmyslu a obchodu Tomáše Bartovského není tato žaloba ničím překvapivým, jelikož podobnou žalobu prý Neubauer podal již loni v létě. „Ministerstvo průmyslu a obchodu nepovažuje jeho aktivity za ohrožení pro případnou dostavbu JE Temelín nebo rozšíření JE Dukovany. O lokalitě pro hlubinné úložiště vyhořelého jaderného paliva doposud nebylo rozhodnuto, takže v tomto bodě je stížnost pana Neubauera irelevantní,“ řekl mluvčí.

Rakouskému poslanci vadí český postup při přípravách dostavby temelínské jaderné elektrárny a slovenské počínání v případě dokončení jaderné elektrárny v Mochovcích. Od žaloby u evropského soudu si slibuje to, že oba sousední státy - ČR i SR - přiměje k jinému posuzování dopadů dalších reaktorů na životní prostředí.

Neubauerovi vadí i úložiště jaderného odpadu

„Podnětem k podání žaloby bylo váhání Česka provést posuzování dopadů na životní prostředí podle evropských předpisů,“ řekl Neubauer. ČR prý provedla dosud jen jednu analýzu, a to podle domácích pravidel. Výsledkem je „úplně ojedinělé stanovisko“, tvrdí poslanec.

Žaloba se týká také plánovaného úložiště jaderného odpadu na jihu Česka. I zde prý panují obavy, že by při posuzování nemusely být dodrženy evropské standardy. Poslanec tvrdí, že v případě úložiště postupuje společně s „mnohými obcemi“.