Budoucnost amerického dobývání vesmíru je nejistá

Praha - Blíží se rok 2020 a další americká posádka dobývá Měsíc. Takový je projekt Constellation, který schválila administrativa bývalého prezidenta Bushe a do které už NASA investovala asi sedm miliard dolarů. Nyní má však trhliny. Současná hlava Spojených státu v květnu ustavila komisi, která do srpna rozhodne, jestli v projektu pokračovat. Navíc raketoplány mířící k vesmírné stanici ISS mají příští rok definitivně dosloužit, a nahradit je budou muset stroje nové. Prostředky na dokončení projektu Constellation tak zřejmě budou chybět.

„Obama, když byl prezidentským kandidátem tak v těch státech, kde je raketokosmický průmysl, tzn. na Floridě, v Texasu a v Kalifornii, sliboval, že to bude podporovat, protože to je taky věc zaměstnanosti. Ale když se stal prezidentem, tak od té doby nějak kolísá a není jasné, jestli se k tomu přikloní,“ řekl publicista Karel Pacner v souvislosti s pokračováním projektu Contellation.

„Prezident Obama přidal miliardu dolarů NASA, ovšem ta miliarda je v podstatě na inflaci, která ve Spojených státech je… V minulosti řada států měla různé ambiciozní projekty, které musely skončit, protože na ně nebyly peníze,“ dodal skepticky Pacner.

NASA může až do roku 2014 hospodařit se zhruba osmnácti a půl miliardami dolarů ročně, což je o čtvrtinu méně než měla v devadesátých letech. Přitom v dobách své největší slávy, do konce sedmdesátých let, kdy pracovala na programu Apollo, získala na dnešní hodnotu přepočtených 110 miliard dolarů ročně.