Raketoplán Endeavour bezpečně přistál na Floridě

Mys Canaveral - Americký raketoplán Endeavour po 16 dnech ve vesmíru úspěšně přistál na Kennedyho vesmírném středisku na mysu Canaveral na Floridě. Stroj dosedl na přistávací dráhu v 16:48 SELČ. Přistávací manévr zahájila posádka v 15:41 SELČ zažehnutím brzdicích motorů na tři až čtyři minuty, poté stroj navedla na sestup z oběžné dráhy do atmosféry Země.

Sedm astronautů z Endeavouru při vesmírné cestě dočasně rozšířilo šestičlennou posádku na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) na dosud rekordních 13 lidí. Na palubě raketoplánu se po více než čtyřech měsících zpět na Zemi vrací první Japonec působící na orbitální stanici Koiči Wakata. Ten například testoval supermoderní trenýrky, které údajně pohlcují zápach a měsíc je tak nesundal. „O mém prádle jsem dopředu nikomu z posádky neřekl. Za celou dobu si kolegové nestěžovali, takže pokus dopadl podle mne dobře. Výsledky ale budu znát po přistání, až expertům předám materiál,“ řekl Wakata, kterého vystřídal americký astronaut Tim Kopra.

Stanice ISS by měla být hotová příští rok. Zbývá už jen několik servisních letů. „Je to skutečně úctyhodný objekt. Mimochodem je nádherně pozorovatelný na setmělé obloze, je velký zhruba sto metrů. Dá se přirovnat zhruba k ploše fotbalového hřiště,“ vysvětlil Jan Kolář z České kosmické kanceláře.

Jako další by se měl k ISS vydat raketoplán Discovery, jehož start je plánován na 18. srpna. Na vesmírnou stanici by měl dopravit přes 13 tun zásob a vybavení.

Houston ale brzy čeká problém. Raketoplány příští rok doslouží a nová loď ještě nebude hotová. Americké astronauty budou proto na oběžnou dráhu vynášet ruské Sojuzy. Za jednu kosmickou letenku zaplatí NASA zhruba šedesát milionů dolarů.

Mezinárodní vesmírná stanice
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo/NASA