Začal proces s Íránci zatčenými při demonstracích

Teherán - Před revolučním soudem v Teheránu začal proces s lidmi zatčenými při demonstracích po červnových prezidentských volbách. Podle íránských médií dnes bude souzena skupina prvních třiceti lidí, včetně prominentních členů reformátorského tábora. Celkem zadržely policejní složky během nepokojů 2 000 demonstrantů, kolem dvou set jich zůstává ve vězení.

IRNA s odvoláním na soudní zdroje upřesnila, že mezi lidmi, kteří jsou souzeni, jsou ti, kdo byli zachyceni na fotografiích ve chvíli, kdy se údajně dopouštěli zločinů. Podle íránského tisku se tyto osoby zúčastnily nepokojů a jsou obviněny, že jednaly proti národní bezpečnosti, narušovaly veřejný pořádek a dopouštěly se vandalismu. Mezi obžalovanými jsou dva bývalí viceprezidenti, bývalý ministr a další zákonodárci.

„Chci říci všem přátelům, že tvrzení o podvodu v Íránu byla lživá a byla zveřejněna proto, aby rozpoutala nepokoje,“ obrátil najednou při soudu bývalý viceprezident Mohammad Alí Abtáhí. Vláda totiž tvrdí, že organizátoři demonstrací ohrozili bezpečnost státu a za to hrozí trest smrti. Zástupci státu také prohlásili, že íránské opozici pomáhaly Spojené státy a Velká Británie.

IRNA ve středu napsala, že „strůjci nepokojů“ jsou obviněni z toho, že narušovali pořádek a bezpečnost a stýkali se s „pokrytci“, jak se oficiálně říká Lidovým modžáhedům, hlavnímu opozičnímu hnutí v exilu. Obviněni jsou rovněž z držení střelných zbraní a granátů, z útoků proti pořádkovým silám a islámským milicím a z poskytování snímků z manifestací zahraničním médiím, upřesnila IRNA.

Nepokoje v Íránu vypukly po oznámení výsledků voleb, v nichž obhájil svůj post dosavadní prezident Mahmúd Ahmadínežád. Stoupenci neúspěšného kandidáta Míra Hosejna Músávího a dalších dvou kandidátů ale obvinili íránské vedení ze zfalšování výsledků a v ulicích Teheránu pak vypukly krvavé protesty. Bylo při nich zatčeno na 2 000 lidí, v celách jich je zřejmě ještě kolem 200.