Po střelbě v gay klubu v Tel Avivu tři mrtví, 11 zraněných

Tel Aviv - Tři lidi zastřelil a dalších 11 zranil dosud neznámý útočník v gay klubu v centru izraelského Tel Avivu. Pálil z automatické pušky, policii se ho zatím nepodařilo dopadnout, i když obklíčila okolí klubu. Podle policistů zřejmě nejde o teroristický útok, ale o kriminální čin. Šest lidí je zraněno vážně, oznámili zdravotníci.

„Byl to odporný čin, promyšlený útok,“ vypověděl jeden ze svědků Janiv Weisman. Střelec do davu v klubu s názvem Café Noir pálil z automatické pušky. Podle Weismana se zde schází zejména mladí lidé. „Všichni zranění byli velmi mladí,“ dodal. Šlo pravděpodobně o kriminální čin, a ne o teroristický útok, řekl policejní mluvčí Micky Rosenfeld. Tel Aviv se totiž v minulosti stal terčem palestinských útoků.

Pachatel stále uniká

V oblasti kolem klubu policie ve snaze dopadnout útočníka rozestavěla silniční zátarasy. Podle izraelských médií varovaly úřady další podobné podniky ve městě, aby raději provoz na dnešní noc uzavřely.

V pobřežním a kosmopolitním Tel Avivu žije otevřená komunita gayů a lesbiček, ale v ortodoxních částech Izraele nemá homosexualita takové pochopení. Každoroční pochody příznivců této menšiny v Jeruzalémě se často setkávají s násilnými protesty ultraortodoxních Židů, poznamenal Reuters.