Virtuální realita pomáhá léčit fobie

Praha - Lidem, kteří trpí fobiemi nebo posttraumatickým syndromem, může pomoci léčba virtuální realitou. Pacient vnímá realitu na obrazovce, která je umístěna v helmě, jež má na hlavě. Je mu tak postupně navozováno trauma, které mu způsobilo onemocnění. Léčebná metoda používá i hmatové a čichové vjemy, například modely umělých pavouků nebo pach oleje a střelného prachu z obrněného vozidla.

„Léčba připomíná hru, do které se zapojuje i pacient,“ vysvětlil primář psychiatrického oddělení Ústřední vojenské nemocnice v Praze Vlastimil Tichý. Vhodnými pacienty pro tuto léčbu jsou vedle válečných veteránů a lidí s chorobným strachem například z pavouků i staří lidé postižení mozkovou příhodou. Zlepšuje jejich psychomotorickou činnost. Vylepšuje také chování dětí s poruchou pozornosti. „Hra využívá jejich hyperaktivity v pozitivním smyslu,“ uvedl Tichý.

Traumatickou událost nebo situaci si pacient vybavuje pod dohledem odborníka, jenž měří reakci na stres - srdeční a dechovou frekvenci, krevní tlak, kožní odpor a reakci zorniček. Úspěšnost je podle psychiatra srovnatelná s psychoterapií, která je nyní nejuznávanější metodou léčby. Vlastimil Tichý ale zároveň připustil, že nikdy není úplně možné nahradit kontakt člověka s psychoterapeutem.

Američané už několik let vyvíjejí podobné projekty pro veterány z Iráku, Vietnamu nebo Afghánistánu, kteří prožili těžký stres. Lze vytvořit program na míru skutečným podmínkám, třeba obraz pouště v Iráku i systém boje. Systém lze využít i k prevenci. Při takzvané desenzitivizaci (znecitlivění) se postupně zvyšuje náročnost podnětů. Systém podle psychiatra využívají také Izrael, Španělsko a Itálie. K zakoupení je třeba souhlas americké vlády. Základní modul stojí 300 až 400 tisíc korun.