V Iráku se po letech našly ostatky prvního ztraceného vojáka

Washington - Američtí vyšetřovatelé v Iráku nalezli po 18 letech ostatky prvního amerického vojáka, který byl nezvěstný od dob takzvané první války v Perském zálivu. Letoun tehdy třiatřicetiletého kapitána Michaela Speichera Iráčané sestřelili nad pouští v západní části země během první noci operace Pouštní bouře v lednu 1991. Pentagon sice oznámil, že Speicher zahynul, později však toto prohlášení stáhl a Speicher byl označován jako pohřešovaný. Armáda v minulých letech čelila obvinění kritiků, že pro nalezení pilotova těla nedělá dost. Zahájit důkladné pátrání nicméně vyšetřovatelé mohli až po americké invazi do Iráku v roce 2003.

Nové informace prý vyšetřovatelé získali až počátkem července. Tehdy jim dva Iráčané sdělili, že před 18 lety byli na místě, kde měl Speicher havarovat, a jak byli svědky toho, když amerického pilota pohřbili beduíni. Jeho ostatky nyní identifikovali armádní patologové.

Speicher byl v době sestřelení v Iráku ženatý a měl dvě malé děti. Jeho rodina, usazená ve floridském Jacksonville, nikdy nepřestala armádu tlačit k tomu, aby pokračovala v pátraní po jeho těle.