Na plicní mor zemřel v Číně už třetí člověk

Peking - Plicní mor v Číně dál zabíjí. Zemřel už třetí člověk. I tentokrát pochází oběť z města C'-kche-tchan v severozápadní provincii Čching-chaj. Úřady desetitisícové město kvůli nákaze hermeticky uzavřely, aby zabránily dalšímu šíření nemoci. Do oblasti mohou pouze vojáci, kteří sem dopravují potřebné zásoby. Plicní forma moru je podle Světové zdravotnické organizace jednou z nejsmrtelnějších infekčních chorob.

V minulých dnech zdravotníci zjistili nákazu plicního moru u dvou mužů, kteří zemřeli ve městě C'-kche-tchan. Nyní podlehl stejné nemoci i jejich 64letý soused. Čínské úřady kvůli obavám z dalšího šíření choroby neprodyšně uzavřely celou provincii, oblast hlídají vojáci.

Deratizátoři hubí ve městě krysy a blechy. Úřady důsledně sledují lidi, kteří přišli s nakaženými do styku. Nabádají také každého, kdo od poloviny července do oblasti zavítal a pociťuje příznaky podobné chřipce, aby se obrátil na lékaře.

Další šíření nemoci se neočekává

V nemocnici je hospitalizováno celkem devět lidí, většinou jsou to příbuzní obětí. Jeden z pacientů je ve vážném stavu a další má rozvinuté příznaky choroby jako kašel a bolest na hrudi, stav ostatních je ale stabilizovaný.

Čína se snaží případy nákazy izolovat. Podle zpravodaje ČT v Číně Tomáše Etzlera úřady zasáhly rychle, a tak se zřejmě podaří šíření nemoci zamezit. Výhodou navíc je, že oblast je řídce osídlená a má velkou rozlohu, skoro jako dvě Německa. Problém by ale mohl nastat, pokud by se zjistilo, že někdo nákazu vyvezl za hranice regionu. V agenturách už se objevily zprávy, že někteří lidé se pokusili z karantény uniknout, není ale jasné, zda se to někomu podařilo.

Ani předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula neočekává další šíření nemoci. „Přenos nemoci do Evropy je možný, já to ale v tuto chvíli nepředpokládám, opatření jsou dostatečná,“ uvedl ve Studiu 6.


Plicní varianta moru patří podle Světové zdravotnické organizace mezi nejsmrtelnější nemoci. Na rozdíl od dýmějového moru, který se na člověka přenáší z blechy, se plicním morem může člověk nakazit i od jiného člověka.

„Mor je schopen zahubit v podstatě sto procent nakažené populace,“ připomněl Prymula. Díky těmto parametrům je tato nemoc zařazena také na seznam válečných biologických prostředků. Proti moru existují vakcíny, i tak se ale tato nemoc sporadicky objevuje v mnoha zemích světa od Afriky až po Severní Ameriku.

Čína
Zdroj: ČT24