Policisté překvapili drogový gang při modlitbách

Michoacán (Mexiko) - Mexické úřady zatkly předního člena drogového kartelu ve státě Michoacán na západě země. Miguela Verazu Villu a jeho víc než třicet společníků policisté překvapili na mši v kostele. Veraza každý měsíc dodával ilegálně do Spojených států půl tuny syntetického metamfetaminu. Jeho kartel La Familia je nechvalně proslulý brutalitou, minulý měsíc mučil a zabil nejmíň dvacet federálních agentů a vojáků.

Zadržený Miguel Veraza Villa je považovaný za největšího distributora „ledu“ (ice, známý také jako speed či krystal) v Mexiku. Teď mu nepomůžou ani protesty Mexické episkopální konference, která si stěžuje, že zátah proběhl během mše svaté.

„Dopadení Miguela Verazy Villy je výsledkem dlouhodobého pátrání a vyšetřování. Šli jsme po něm cíleně poté, co jsme dopadli jiné členy La Familia a sledovali jsme jejich stopy,“ popisuje koordinátor policie státu Michoacán Ramón Eduardo Pequeňo.

Reportáž Filipa Kandy (zdroj: ČT24)

Nejkrvavější měsíc

Ne všechny policejní operace jsou ale úspěšné a válka s drogovými kartely v Mexiku si dál vybírá oběti. Jen ve městě Ciudad Juárez, které drogové násilí postihuje nejvíc, přišlo v červenci o život 244 lidí, což je vůbec nejvíc za jeden měsíc. Zvlášť ohroženi jsou policisté, kteří se nenechají mafií koupit.
Příkladem jsou dva případy z posledního víkendu. U silnice byla nalezena těla dvou umučených policistů se vzkazy pomsty. Ve městě Veracruz zločinci zabili policejního velitele i s manželkou a čtyřmi dětmi.

Od nástupu Felipeho Calderóna do prezidentského úřadu v prosinci 2006 válka mezi zločineckými kartely i jejich střety s bezpečnostními složkami připravily o život na 13 tisíc lidí, z nich 5300 v loňském roce. Mexický tisk uvádí, že od začátku letošního roku bylo zabito už 4300 lidí.

Zavraždění mexičtí policisté
Zdroj: ČT24