Policie zbila Súdánky podporující novinářku, jež byla zadržena kvůli nošení kalhot

Chartúm - Súdánská policie rozehnala slzným plynem a obušky skupinu žen, které před soudem v Chartúmu vyjadřovaly svou podporu novinářce, která byla zadržena, protože nosila kalhoty. To je totiž podle práva šaría, které se v Chartúmu uplatňuje, posuzováno jako nemravné. Novinářce a skupince 12 žen, které také měly kalhoty, hrozí za tento přestupek trest 40 ran bičem.

Policie podle agentury AP zasáhla slzným plynem proti asi 50 demonstrantkám, z nichž některé na sobě měly kvůli podpoře Husajnové kalhoty. Policisté také některé demonstrantky zbili a protestní akci rozehnali. Údajně však nejsou hlášena žádná zranění.

„Přišly jsme protestovat proti zákonu, který utlačuje ženy a činí z nich neplnohodnotné osoby,“ citovala AP novinářku Amál Habáníovou, která přišla podpořit Husajnovou.

Lenka Klicperová o postavení žen v Súdánu (zdroj: ČT24)

Husajnová chce, aby byl změněn zákon 

Husajnová je známá novinářka, která také spolupracuje s misí OSN v Súdánu. Podle zpravodajské stanice BBC Husajnová minulý týden ukončila svou práci pro OSN, která by jí zaručovala imunitu, protože prý chce donutit zákonodárce ke změně tohoto zákona o nemravném oblečení. „Chci odejít z OSN, chci, aby tento případ pokračoval,“ řekla Husajnová na prvním soudním stání minulý týden.

Husajnovou a další ženy prý zatkla skupina policistů v jedné z oblíbených chartúmských restaurací. Důvodem bylo to, že na sobě měly kalhoty. Podle Husajnové ale některé z žen nejsou muslimky. Některé ženy podle Husajnové nicméně přiznaly „vinu“ a dostaly okamžitě deset ran. Další se ale rozhodly kontaktovat právníky.

Podle šaríi používané v súdánském hlavním městě je běžným trestem za „nemravné“ oblékání 40 ran bičem. Část z potrestaných ale prý pochází z převážně křesťanského a animistického jihu Súdánu, kde na rozdíl od Chartúmu islámské právo neplatí. Mírová dohoda z roku 2005 mezi severem a jihem uvádí, že úřady by šaríu neměly uplatňovat ani na nemuslimy žijící v Chartúmu.