Rusko obviňuje Gruzii z revanšismu

Moskva/Tbilisi - Moskva dnes oznámila, že udělá vše, aby zabránila "revanšistickým snahám" Gruzie. Rusko totiž obviňuje Tbilisi z příprav "provokací" k blížícímu se prvnímu výročí rusko-gruzínské války o Jižní Osetii. Řekl to náměstek ruského ministra zahraničí Grigorij Karasin. Gruzínský prezident Michail Saakašvili vyzval Západ, aby vyslal Moskvě "jasné poselství", protože ruský postup prý hrozí obnovením konfliktu.

„Gruzínská vláda připravuje k výročí konfliktu akce provokativního charakteru na hranicích s Jižní Osetií,“ prohlásil náměstek ministra zahraničí Karasin v rozhovoru pro deník Rossijskaja gazeta. „V tomto výbušném regionu ale hrozí, že se události vyvinou nepředvídatelným směrem,“ dodal.

„Naší povinností je zabránit násilí proti malým národům. Proto rozhodně zastavíme revanšistické trendy v politice tbiliské vlády,“ zdůraznil. Moskva tímto prohlášením nepřímo reagovala na středeční obvinění z gruzínské strany, že ruské jednotky držící Jižní Osetii posouvají správní hranici této podle Tbilisi separatistické provincie po kouskách stále hlouběji do gruzínského území.


Gruzie: Budeme čelit agresi Ruska

Gruzínský prezident Michail Saakašvili vidí situaci naprosto odlišně. „Rusové vyvíjejí trvalý tlak. Jejich nedávné manévry byly hrozivé, odmítají reagovat na výzvy pozorovatelů EU, a moskevská média mluví o bezprostřední hrozbě nového konfliktu,“ řekl Saakašvili pro francouzský rozhlas RTL. Hrozba obnovení bojů tak podle něj skutečně existuje, a to z ruské strany.

„Nikdy sami nezahájíme sebemenší konflikt s Ruskem, budeme však čelit jeho (případné) agresi,“ zdůraznil prezident. „Už 16 let jsou ruské jednotky na gruzínském území. Nechtějí, abychom zůstali nezávislí,“ dodal v souvislosti s přítomností ruských vojáků na separatistických územích, která Tbilisi považuje za svá. „… důvěřuji Evropské unii a Spojeným státům, že Moskvě vyšlou jasné poselství,“ dodal.

Prezident separatistické Jižní Osetie rozpustil vládu

Politické napětí vládne i v odštěpené Jižní Osetii. Tamní prezident Eduard Kokojev dnes odvolal z funkce premiéra Aslanbeka Bulaceva a tím i celou vládu. Bulacev, bývalý činitel ruské Federální bezpečnostní služby FSB, byl přitom do funkce doporučen Moskvou loni v září v souvislosti s vyhlášením samostatnosti Jižní Osetie po srpnovém konfliktu mezi Ruskem a Gruzií o toto území. Oznámily to dnes ruské informační servery.

Oficiálně byl Bulacev odvolán „ze zdravotních důvodů“, média však již delší dobu naznačují nespokojenost Kokojeva s výkony řady vládních činitelů. Mluví se zejména o rozkrádání fondů, které Moskva separatistické provincii dlouhodobě poskytuje na obnovu infrastruktur po srpnové válce. O potřebě přebudovat vládu mluvil Kokojty už v červnu.

Rusko má do Jižní Osetie dodat deset miliard rublů

Bulacev před příchodem do Jižní Osetie vedl daňový úřad Severní Osetie, která je součástí Ruské federace. Moskva jej „doporučila“ do funkce jihoosetského premiéra právě s úkolem dohlížet na miliardy rublů, které Rusko hodlalo napumpovat do místní ekonomiky, aby separatistická provincie dělala dojem ekonomicky úspěšné země.

Rusko slíbilo na rekonstrukci tohoto poměrně malého území s 50.000 obyvateli, jaké Jižní Osetie představuje, až deset miliard rublů (asi 5,7 miliardy Kč), a část těchto fondů již poskytlo. Jihoosetské úřady však z toho mohly vykázat proinvestování jen asi 1,5 miliardy rublů, přičemž obyvatelé oblastí, kde loni probíhaly boje, žijí stále v troskách svých domů.