Obama chce po KLDR zastavení jaderného programu

Washington - Americký prezident vyzval Severní Koreu, aby zastavila vývoj jaderných zbraní, pokud chce zlepšit své vztahy se Spojenými státy. Dodal, že KLDR by měla přestat s provokativním chováním. Nové prohlášení přišlo jen několik hodin poté, co někdejší prezident USA Bill Clinton vyjednal v Pchjongjangu propuštění dvou amerických novinářek. Byly odsouzeny za nelegální překročení hranice, nyní jsou již zpátky ve Spojených státech.

„Řekli jsme Severokorejcům, že existuje cesta ke zlepšení vztahů. Vyžaduje, že nebudou dál vyvíjet jaderné zbraně,“ prohlásil. Bílý dům tak přechází po severokorejském vstřícném gestu do ofenzivy. Zablokovaná jednání o jaderném programu by se konečně mohla pohnout. Nové naděje přineslo právě setkání bývalého prezidenta Spojených států se severokorejským vůdcem.

Pchjongjang zatím nenaznačil, že by se k jednacímu stolu hodlal vrátit. Do médií pouze pronikla informace, že Severní Korea podmínila Clintonovu návštěvu tím, že na jadernou otázku nedojde. Ta ale zůstává v popředí zájmu Washingtonu.
Propuštění novinářek nemusí nic znamenat

Obama vyzývá KLDR k zastavení vývoje jaderných zbraní (zdroj: ČT24)

Podle některých analytiků ale může být propuštění amerických reportérek jen další epizodou v severokorejské diplomatické hře. Obě ženy v červnu dostaly za nezákonné překročení hranice KLDR 12 let nucených prací. Podle Pchjongjangu bylo jejich osvobození znakem mírumilovnosti komunistického režimu.

Propuštěné novinářky Euna Leeová a Laura Lingová zažívaly 140 dní trvající noční můru. Pak ale přišlo náhlé a nečekané propuštění. „Posledních 140 dní bylo nejtěžší dobou v našich životech,“ uvedla Lingová. Novinářům dále sdělila, že teď chce strávit nějaký čas v klidu s rodinou.