Pouliční občanské hlídky podle italské opozice zavánějí fašismem

Řím - Už od tohoto víkendu budou ulicemi velkých italských měst po nocích patrolovat občanské hlídky. Vládní opatření, které tento nový prvek v rámci boji proti zločinu zřizuje, ale čelí kritice ze strany levicové opozice i katolické církve. Odpůrci občanských hlídek se obávají jejich možného zneužívání k politickým účelům.

Noční občanské hlídky schválil italský parlament v únoru. Hlídky budou policii hlásit jednotlivé incidenty a zasahovat v případech drobných přestupků. Skupiny nejméně pěti dobrovolníků nebudou ozbrojené ani motorizované a znaky jakékoli politické příslušnosti jsou v nich zakázány. Na seznamech dobrovolníků jsou lidé starší 25 let, o nutnosti zřídit hlídky rozhodnou městští zastupitelé. Účastníci hlídek absolvují patřičnou průpravu a velmi přísnou kontrolu i po psychické stránce.

Podle spolupracovnice ČT Vědunky Lunardi by občanské patroly měly především kontrolovat parky nebo školy, aby se tu například neprodávaly drogy. Levicová opozice za zřízením hlídek vidí údajné fašizující tendence kabinetu Silvia Berlusconiho. S hlídkami nesouhlasí ani Vatikán, představují podle něj „kapitulaci právního státu“.


Zajištění bezpečnosti je jednou z hlavních priorit italské pravicové vlády, která chce snížit kriminalitu i ilegální přistěhovalectví. Vláda v úterý zvýšila počet vojáků, kteří na veřejný pořádek dohlížejí s italskou policií, o 1250 mužů.

Opatření proti kriminalitě v ulicích italských měst mají výsledky. Podle vládních statistik tu klesla v roce 2008 míra kriminality na úroveň roku 2005, počet deliktů klesl o 8,1 procenta oproti roku 2007.

Italští vojáci pomáhají policejním hlídkám
Zdroj: ČT24