Clintonová vzkazuje JAR: Více tlačte na Zimbabwe

Pretoria - Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová dnes vyzvala Jihoafrickou republiku, aby vyvinula větší tlak na sousední Zimbabwe a přiměla vládu prezidenta Roberta Mugabeho k uskutečnění slibovaných politických a hospodářských reforem. K těm oficiálně přistoupil po dohodě o sdílení moci se svým politickým rivalem Morganem Tsvangiraiem. Jihoafrická republika je po Keni druhou zastávkou šéfky americké diplomacie na její jedenáctidenní cestě po africkém kontinentu.

Někdejší vůdce zimbabwské opozice a současný premiér Tsvangirai kritizuje prezidenta Mugabeho za to, že dohody neplní. Clintonová proto tlačí na JAR, aby využila svůj tradičně velký vliv a Mugabeho k naplnění slibů důsledněji pobídla. „Jihoafrická republika si je velmi dobře vědoma problému, jaký představuje politická krize v Zimbabwe, protože v Jihoafrické republice jsou tři miliony uprchlíků ze Zimbabwe. Každý z těch uprchlíků představuje selhání zimbabwské vlády v péči o občany a je břemenem, které musí Jihoafrická republika nést,“ řekla Clintonová na tiskové konferenci.

Šéfka americké diplomacie zdůraznila, že je zapotřebí vyvinout větší úsilí k „odstranění negativních důsledků pokračující vlády prezidenta Mugabeho“. Na zimbabwskou strunu chce hrát i při schůzce s jihoafrickým prezidentem Jacobem Zumou.

Právě Zumův předchůdce v úřadu, Thabo Mbeki, byl hlavním zprostředkovatelem zimbabwské dohody o sdílení moci mezi Mugabem a Tsvangiraiem. S ním se také Zuma tento týden sešel v Johannesburgu a slíbil, že si s Mugabem promluví o stížnostech opozice na pokračující pronásledování jejích členů a příznivců.

V čem spočívá problém kolem Zimbabwe?

Autoritářská vláda Roberta Mugabeho, jenž stojí v čele Zimbabwe od jeho získání nezávislosti na Británii v roce 1980, změnila kdysi jednu z nejvíce prosperujících afrických zemí v ekonomickou katastrofu s inflací, která je nejvyšší na světě. Mugabe tvrdí, že ekonomické problémy jeho země způsobují sankce západních států proti jeho režimu. Uskutečnění Tsvangiraiem požadovaných reforem je nutnou podmínkou pro to, aby dárci uvolnili podstatnější finanční sumy na humanitární pomoc Zimbabwe, jehož ekonomika totálně zkrachovala.

Mise Clintonové plná očekávání: Zlepší se vztahy s JAR?

Od cesty Hillary Clintonové do Jihoafrické republiky se očekává, že zlepší vzájemné vztahy Washingtonu a Pretorie, které nebyly za vlády amerického prezidenta George Bushe podle názorů jihoafrických politiků vždy ideální. JAR tehdy také odmítala zaujmout proti Zimbabwe rezolutní postoj, američtí představitelé nyní doufají, že k Obamově administrativě budou vstřícnější.

Clintonová se dnes setká také s mezinárodní ikonou boje proti apartheidu Nelsonem Mandelou. Během cesty po sedmi zemích afrického kontinentu navštíví také Nigérii, Angolu, Libérii, Kongo a Kapverdy. V uplynulých dnech jednala v Keni, kde se mimo jiné sešla i s prezidentem válkou sužovaného Somálska.