Jehovisté ve Vídni druhým dnem zůstávají bdělí

Vídeň - Na fotbalovém stadionu ve vídeňském Prátru se už druhý den koná jinak čtyřdenní sjezd svědků Jehovových. Na akci přijelo 40 000 věřících, několik set je i z Česka. Náboženská organizace byla v Rakousku jako církev zaregistrována teprve letos.

Fotbalový stadion ve vídeňském Prátru loni hostil finále fotbalového Eura, nyní se proměnil v obří sál království, jak jehovisté nazývají své modlitebny.

„Motto kongresu zní 'zůstaňte bdělí'. Týká se očekávání konce světa v křesťanském pojetí,“ popisuje mluvčí rakouských svědků Jehovových Bernd Gsell.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Podobných kongresů se letos po světě koná asi 30, ve Vídni byl podobně velký naposledy před dvaceti lety. Na ten nynější dorazili účastníci z mnoha zemí, včetně asi 400 Čechů.
Jehovisté odmítají symboly a transfuze

Jehovisté patřili za nacismu v Německu a okupovaných zemích k nejpronásledovanějším skupinám obyvatel, protože odmítali prokazovat úctu nacistickým symbolům. Nedělali to ovšem proto, že šlo o symboly zločinného režimu. Stejně tak i dnes třeba nevstávají při hymně kterékoliv země.

„Na nástupu vždycky všichni zvedli pravou ruku, jenom já ne. Vychovatelka na mě křičela a dívky kolem mě se snažily mi ruku zvednout, ale nedařilo se jim to,“ vzpomíná na své mládí Hermine Liska, která musela po anšlusu Rakouska jako 11letá do ústavu na převýchovu, kde strávila 4 roky.

Jehovisté mají v Rakousku oficiální status církve teprve od letošního května. I tady jsou často kritizovaní za odmítání transfuzí a vtíravé obracení na víru.

Kongres svědků Jehovových ve Vídni
Zdroj: ČT24