Írán soudí další stovku opozičních demonstrantů, mezi nimi Francouzku

Teherán - V Íránu dnes stanuli před soudem další významní představitelé opozice, obvinění v souvislosti s nepokoji, které propukly po sporných červnových prezidentských volbách. Mezi několika desítkami obžalovaných je i třiadvacetiletá francouzská občanka Clotilde Reissová. V průběhu dnešního soudního slyšení se prý k účasti na demonstracích již doznala a vyjádřila omluvu za své "chyby". S odvoláním na íránská média tuto informaci oznámila agentura Reuters.

Proces se zhruba stovkou politických odpůrců začal před týdnem. Souzení čelí řadě obvinění, včetně ohrožování národní bezpečnosti, za které v Íránu hrozí trest smrti. Podle agentury AP dnes před soudem stanuly další desítky obžalovaných. „Mezi dnes souzenými je francouzská žena obviněná ze sběru informací a provokování výtržníků a také místní zaměstnankyně francouzské ambasády,“ informovala polooficiální íránská agentura Fars. Reissová v Íránu působila na univerzitě jako učitelka jazyků. Paříž její obvinění z účasti na nepokojích opakovaně kategoricky odmítla.

Clotilde Reissová

„Demonstrací jsem se účastnila čistě z osobního přesvědčení. Uznávám ale, že to byla chyba, neměla jsem tam chodit.“

Před soudem dnes podle informací agentury Fars stanul také íránský zaměstnanec britské ambasády. Hosejn Rasam prý soudu řekl o vměšování britských diplomatů do nedávných nepokojů a také o svých kontaktech na umírněné politiky a na ústředí kampaně opozičního prezidentského kandidáta Míra Hosejna Músávího. Podle íránské agentury IRNA se také on omluvil a požádal o shovívavost.

Za protistátní demonstrace zatčeno 2 000 osob, většina je již na svobodě

Íránská vláda se procesem snaží ukončit protivládní demonstrace, které v zemi pokračovaly i více než půldruhého měsíce po prezidentské volbě. Kontroverzní a podle opozičníků zmanipulovaná volba z 12. června, kterou podle oficiálních výsledků vyhrál dosavadní prezident Mahmúd Ahmadínežád, vyvolala v Íránu největší nepokoje od islámské revoluce v roce 1979 a ukázala na stále hlubší názorové rozdíly mezi předními politiky země.

Podle úřadů bylo při manifestacích usmrceno 30 osob. Na 2 000 lidí bylo zatčeno, většina z nich však byla zase propuštěna. Ve vězení je dosud prý asi 200 osob.

Demonstrace proti Ahmadínežádovi
Zdroj: ČT24