Téměř milion lidí bylo evakuováno před tajfunem Morakot na jihovýchodním pobřeží Číny

Tchaj-pej/Peking/Manila - Tajfun Morakot, který si v uplynulých dnech na Tchaj-wanu a Filipínách vyžádal desítky lidských životů, dorazil v neděli k pobřeží Číny. Kvůli tajfunu byl v největší asijské zemi evakuován téměř milion lidí. Tajfun, který na pevninské Číně nejprve zasáhl okres Sia-pchu v provincii Fu-ťien, přinesl prudké srážky a vítr o rychlosti až 120 kilometrů v hodině. Podle agentury Nová Čína se ve Wen-čou v provincii Če-ťiang zřítilo pět domů: v troskách zemřelo jedno dítě. V Japonsku zase řádil tajfun Etau a stihl zabít nejméně 12 lidí. Silný déšť a vítr zasáhl hlavně východní část země. Meteorologové varují před rozsáhlými povodněmi a sesuvy půdy.

„Čtyři dospělé a čtyřletého chlapce zavalila suť, dítě zemřelo během odpoledne,“ uvedla Nová Čína. Z letiště ve Wen-čou muselo být zrušeno 39 letů, rybáři mají zákaz vyplout na moře. Narušena byla i doprava v dalších městech regionu a na následky bouřlivého počasí se připravuje metropole Šanghaj. I když síla větru nad pevninou mírně zeslábla, radnice nechce nechat nic náhodě. Začala narychlo upouštět vodu v přehradě nad městem a spustila všechna všechna protipovodňová vrata.
Z oblastí na čínském východním pobřeží byl evakuován téměř milion lidí, více než 490 000 v provincii Če-ťiang a dalších 485 000 v sousední provincii Fu-ťien. Místní úřady povolaly téměř 50 000 rybářských lodí zpět do přístavů.

Na Tchaj-wanu způsobil tajfun záplavy a sesuvy půdy, které zabily nejméně 12 lidí. Dalších 31 osob úřady v jižní části ostrova pohřešují; na 4000 obyvatel uvězněných v zaplavených vesnicích čeká na záchranu. Ve městě Tchaj-tchung se zřítil šestipatrový hotel, který podemlela rozbouřená řeka. Všech 300 hostů se podařilo včas evakuovat. „Spadla tu fůra mostů. Jak nám to situace dovolí, postavíme provizorní lávky, abychom se k lidem mohli dostat,“ řekl záchranář Čchao Kche-ta


V některých částech jižního Tchaj-wanu spadlo během pátku a soboty až 200 centimetrů srážek, což je nejvíce za 50 let. Morakot je první tajfun, který letos Tchaj-wan zasáhl. Nejčastěji tajfuny v oblasti vznikají v období mezi červencem a srpnem.

Následkům řádění Morakotu neušly ani Filipíny, kde si tajfun a monzunové deště vyžádaly 21 životů. Dalších sedm lidí, včetně tří evropských turistů, se pohřešuje. Záplavy a sesuvy půdy zasáhly přes 80 000 lidí v 93 vesnicích na severu Filipín, více než 22 000 obyvatel muselo opustit své domovy.

Reportáž Adama Kautského (zdroj: ČT24)