Na pařížských předměstích znovu hořela auta

Paříž - Pařížské předměstí zažilo v noci sérii násilností. Vyvolala je smrtelná nehoda 18letého motocyklisty, který zemřel po honičce s policií. Podobná událost roznítila před čtyřmi lety několikatýdenní nepokoje na okrajích řady francouzských měst. Dnes vládl na předměstí napjatý klid.

Mladík - zřejmě původem z Afriky - projížděl kolem půl osmé večer pařížským předměstím Bagnolet na terénní motorce. Policejní hlídka ho chtěla zastavit, protože tyto stroje do francouzských ulic nesmějí. Muž se jim snažil ujet, při vjezdu do zatáčky ztratil nad motorkou kontrolu, narazil do betonové bariéry a zemřel.

Několik skupin lidí vzápětí zapálilo asi 30 aut a rozbilo skla jednoho obchodu a školy. Napadli policisty a dokonce na ně i vystřelili. Mladíci ze čtvrti obývané hlavně přistěhovalci totiž dávají mladíkovu smrt za vinu právě policistům, kteří prý do motorkáře narazili. Ti to ovšem popírají.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Atmosféra na francouzských předměstích je napjatá od podzimu 2005. Tehdy je zachvátily několikatýdenní nepokoje, při nichž shořely tisíce aut a vznikly škody za 200 milionů eur. Násilnosti vypukly kvůli smrti dvou mladíků v transformátoru vysokého napětí, kam se schovali na útěku před policií. I oni byli potomky přistěhovalců, jejichž neutěšená sociální situace je označována za prapříčinu všech podobných incidentů.

Hořící vůz na pařížském předměstí
Zdroj: ČT24