V Čečensku zavraždili další ochránkyni lidských práv

Groznyj (Rusko) - Představitelka ruské nevládní organizace na ochranu lidských práv Zarema Sadulajevová a její manžel, kteří byli v pondělí uneseni v Grozném, byli dnes nalezeni mrtví v obci Černorečje na předměstí čečenské metropole v kufru svého automobilu. Na jejich tělech byly stopy po kulkách. Oznámila to ruská nevládní organizace Memorial a nález těl potvrdily i místní úřady.

Zločin se odehrál necelý měsíc po únosu prominentní čečenské ochránkyně lidských práv Natalji Estěmirovové. Ta byla unesena 15. července, rovněž v Grozném, a její tělo nesoucí stopy násilí bylo objeveno několik hodin poté v sousedním Ingušsku.

Ruský i čečenský prezident vraždu odsoudili

„Je to cynická, nelidská a demonstrativní vražda. Považuji ji za výzvu společnosti, za snahu zastrašit národ,“ řekl podle serveru Newsru čečenský prezident Kadyrov. Zabít lidi, kteří pomáhají dětem, označil za zvlášť opovrženíhodné. „Je věcí cti, i pro mě osobně, zločince dopadnout a potrestat,“ zdůraznil.

Také ruský prezident Medveděv vyjádřil rozhořčení nad vraždou humanitárních pracovníků. „Bohužel to není v Čečensku první zločin proti těm, kdo pomáhají prostým lidem civilizovanými metodami,“ řekl.

Sadulajevová stála v čele ruské nevládní organizace Zachraňme generaci. Ta pomáhá zejména mladým lidem žijícím v Čečensku, aby se zařadili do společnosti a nenechali se vlákat do ozbrojených skupin v povstalecké republice.