Záchranáři našli již 16 těl slovenských horníků, čtyři ještě chybí

Handlová (Slovensko) - Dvacet mrtvých si vyžádal pondělní výbuch v hnědouhelném dole ve slovenské Handlové. Na dnešním dopoledním brífinku v Handlové to řekl slovenský ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek a později to potvrdil i premiér Robert Fico. Nalezeno bylo už 16 těl, podle slovenské televize TA3 je ale velmi těžké je identifikovat a bude k tomu možná nutný rozbor DNA. Slovenská vláda vyhlásila na středu státní smutek a slíbila odškodnění pozůstalých.

Obhlídka místa ukazuje, že vysoká teplota a nedostatek kyslíku neumožnily přežít asi ani jedné osobě. „S vysokou pravděpodobností lze říci, že smrt všech nastala v době výbuchu,“ prohlásil už v noci ministr Jahnátek. Podle záchranářů v místě neštěstí dál panují podmínky neslučitelné se životem.

Ministr Jahnátek dnes neodpověděl na otázku, zda nezvažuje odchod z funkce, když už jde o druhé důlní neštěstí v zemi od roku 2006 a o největší v historii země. Premiér Fico ale později na tiskové konferenci po zasedání vlády uvedl, že ministr má jeho absolutní důvěru a že on nepřijme žádné opatření, které by se Jahnátkova postavení týkalo.


Záchranné práce pokračují, naděje je ale nulová

Záchranné práce v dole stále pokračují, na místě se střídají tři čety záchranářů, které se teď ve snaze najít zbývající pohřešované soustřeďují hlavně na zpřístupňování dalších zasažených oblastí. Práci jim ale komplikuje vysoká teplota a koncentrace nebezpečných plynů v podzemí. Záchranáři chladí zasaženou oblast dusíkem a vodními stěnami, aby se dostali dál.

Oběťmi tragédie se stalo devět horníků a jedenáct záchranářů. Předpokládá se, že všichni jsou slovenští občané. Ve slovenských dolech pracuje také hodně Poláků. Primátor Handlové Rudolf Podoba dnes řekl, že třináct obětí byli obyvatelé města.

Ačkoli příčina výbuchu je zřejmě známá, bude ještě předmětem důkladného vyšetřování stejně jako úroveň dodržování bezpečnostních pravidel. Vlastní šetření už provádí Obvodní důlní úřad v Prievidzi i policie. Ministr Jahnátek uvedl, že k vyšetřování neštěstí budou přizváni také zahraniční experti.

Nejhorším důlním neštěstím v dějinách Evropy byl výbuch v severofrancouzském Courrieres, při němž 10. března 1906 zahynulo 1176 horníků (podle některých pramenů až 1219). Tuto událost překonala pouze tragédie v japonském dole Honkeiko v Číně, kde 25. dubna 1942 zahynulo 1549 lidí. Na území České republiky si nejvíce obětí - 319 - vyžádal požár v rudném dole Marie v Příbrami v roce 1892. Největším neštěstím v uhelném průmyslu byl výbuch na dole v Oseku u Duchcova, při němž zahynulo 142 lidí. Nejnebezpečnější doly na světě jsou zřejmě v Číně. Podle oficiální statistiky zde loni zahynulo asi 3200 lidí, ale nezávislé organizace hovoří o číslech až několikanásobně vyšších.

Vláda vyhlásila státní smutek a odškodní pozůstalé

Po zasedání vlády, kterého se zúčastnil i prezident Ivan Gašparovič, premiér Fico odpoledne oznámil, že za oběti tragédie byl na středu vyhlášen státní smutek. Řekl také, že požádal ministra Jahnátka o návrh odškodnění pozůstalých. Ministerstvo práce poskytne pozůstalým po obětech jednorázovou pomoc ve výši 800 eur na každou postiženou rodinu.

Premiér i prezident zdůraznili potřebu důkladného, mnohostranného a objektivního vyšetření tragedie. „Byl bych rád, kdyby se prokázalo, že šlo o zásah vyšší moci, ale je třeba vše řádně vyšetřit,“ řekl Gašparovič.

Hornonitranské doly Prievidza, jimž důl Handlová patří, jsou největší hnědouhelné doly v zemi. Zaměstnávají 4100 lidí a patří k největším zaměstnavatelům v regionu. V roce 2006 zahynuli při neštěstí v dole Nováky čtyři horníci, o rok později zemřel horník v dole Handlová. Podnik připravuje otevření nových dolů. Průmyslově se uhlí v oblasti řeky Nitry těží právě 100 let, zářijové oslavy tohoto výročí ale byly kvůli pondělní tragédii zrušeny.

Slovensku kondoloval Barroso a Steinmeier 

Zármutek a šok nad ztrátami životů vyslovil v poselství Ficovi předseda Evropské komise José Manuel Barroso, podobně se vyjádřil i německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier v kondolenci zaslané svému slovenskému kolegovi Miroslavu Lajčákovi.