Na pařížském předměstí opět hořela auta

Paříž - Na pařížském předměstí Bagnolet dnes v noci zapálili mladí výtržníci turistický autobus spolu s více než pěti auty a házeli kamením po policii. Blíže neurčený počet z nich byl zadržen. Útok navazoval na incidenty, které začaly v noci na pondělí v důsledku smrti místního mladíka prchajícího před policií. Podle úřadů se již situace dostala pod kontrolu.

Podle agentury AP mají v Bagnoletu mladíci na svědomí spálený turistický autobus a nejméně pět zapálených aut. Agenturní tým viděl, jak zapalují ohně na ulicích a házejí kamením a dalšími předměty po policistech. Úřady na předměstí vyslaly policejní oddíly specializované na zvládání pouličních nepokojů.

Část mládeže viní policii ze smrti motocyklisty

Osmnáctiletý příležitostný rozvážeč pizzy, původem Afričan, prchal v neděli před policií, která ho chtěla zastavit, protože jel na nepovoleném typu motorky. Mladík ovšem narazil do bariéry a zabil se. Část mládeže ze čtvrti, kde bydlí mnoho přistěhovalců z Maghribu a z černé Afriky, viní z jeho smrti policii a už v noci na pondělí vyvolávala nepokoje.

Ministr vnitra Brice Hortefeux vyzval ke klidu a nařídil důkladné vyšetření mladíkovy smrti.

V roce 2005 byla předměstí Paříže a dalších měst dějištěm rozsáhlých nepokojů, jejichž hlavními aktéry byli mladí lidé arabského a černošského původu. I tehdy byla roznětkou náhodná smrt jednoho z nich na útěku před policií. Na neutěšené sociální situaci většiny přistěhovalců, která pak byla ve Francii označována za prapříčinu incidentů, se od té doby moc nezměnilo.

  • Motocykl mladíka, který zahynul na pařížském předměstí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1038/103789.jpg
  • Nepokoje v Paříži autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1040/103908.jpg