Hillary Clintonová: Ministrem zahraničí jsem já, ne Bill

Kinshasa - Nepříliš diplomatickým podrážděním reagovala šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová, když se při besedě s konžskými studenty dočkala otázky, co si o jistém zahraničně-politickém problému myslí její manžel, bývalý prezident Spojených států a stále populární Bill Clinton. Odvětila, že ministrem zahraničí je ona, ne Bill.

„Vy chcete, abych vám řekla, co si myslí můj manžel?“ zeptala se šokovaná ministryně, když si ve sluchátkách poslechla otázku. A vzápětí se na tazatele obořila: „Můj manžel není ministrem zahraničí, tím jsem já! (…) Pokud chcete znát můj názor, pak vám ho řeknu. Ale nehodlám být mluvčím svého muže.“ Moderátor vzápětí debatu rychle posunul kupředu.

Hillary Clintonová

„Počkejte, vy po mně chcete slyšet, co si myslí můj manžel? On není ministrem zahraničí USA, to jsem já.“

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Student univerzity v Kinshase se Clintonové, která je nyní na turné po sedmi afrických zemích, údajně tázal, co si Bill Clinton myslí o velkých čínských investicích do africké ekonomiky. Vysokoškolák se po diskusi ministryni omlouval, že chtěl ve skutečnosti znát názor současného amerického prezidenta Baracka Obamy. Paní Clintonová ho ujistila, že se tím nemusí trápit, prohlásil o incidentu jeden z asistentů ministryně. Není jasné, zda faux pas způsobil zvídavý student hovořící francouzsky, nebo zda trapas nemá na svědomí tlumočník do angličtiny.

Někteří novináři spekulují, že se Clintonová může cítit být ve stínu svého úspěšnějšího soupeře z prezidentských voleb - Barack Obama aktivně osobně působí na světové politické scéně a mnoho dlouhodobých zahraničně-politických problémů svěřuje do péče konkrétních emisarů, nikoli šéfce diplomacie. Navíc opět začíná vycházet hvězda Billa Clintona - tak zněly některé komentáře provázející roli exprezidenta při nedávném osvobození dvou amerických žurnalistek ze severokorejského vězení.

Hillary Clintonová v Keni uctila oběti teroristických útoků v Keni a Tanzánii.
Zdroj: ČTK/AP/Sayyid Azim