Somálci propustili téměř po roce šest rukojmích

Mogadišo - Šest rukojmích, kteří byli v Somálsku zadržováni od listopadu loňského roku, bylo dnes propuštěno. Čtyři z nich byli evropští pracovníci francouzské nevládní organizace, společně s nimi byli propuštěni dva keňští piloti. Zprávu oznámil a přivítal úřad francouzského prezidenta. Propuštění rukojmí byli dnes převezeni na letiště v Mogadišu, kde podstoupili zdravotní prohlídku a odkud měli odletět do Evropy. Podle mluvčí ACF Lucile Grosjeanové jsou bývalí rukojmí v dobrém stavu.

Čtyři lidé, dvě Francouzky, jeden Bulhar a jeden Belgičan, pracovali pro francouzskou humanitární organizaci Akce proti hladu (ACF). Další dva propuštění byli keňští piloti, kteří humanitární pracovníky do oblasti středního Somálska nedaleko etiopských hranic přivezli. Podle somálských úřadů proběhlo propuštění po nátlaku místních úředníků, podnikatelů, kmenových a náboženských vůdců. Výkupné údajně nebylo vyplaceno.

Somálsko: země ovládaná rodovými klany a islamistickými milicemi

Somálsko nemá od roku 1991 funkční centrální vládu a jednotlivé části země ovládají rodové klany a soupeřící islamistické milice. Západem podporovaná vláda prezidenta šajcha Sharifa Sheikha Ahmeda má pod kontrolou jen malou část hlavního města Mogadiša.
V Somálsku jsou únosy zahraničních občanů, zejména pracovníků nevládních organizací a novinářů, poměrně časté. Naposledy byli uneseni dva příslušníci francouzských tajných služeb 14. července. Před dnešním propuštěním bylo podle údajů OSN v zemi zadržováno 16 humanitárních pracovníků.