Ve Velké Británii se udála loupež století

Londýn - V Británii se teď mluví o loupeži století. Dva elegantně oblečení lupiči ukradli v londýnském klenotnictví luxusní šperky, jejichž hodnota dosahuje v přepočtu více než miliardy korun. Zloději zabavili 43 kusů šperků - prsteny, náramky, náhrdelníky a hodinky. Mezi nimi byly i skutečné unikáty jako třeba náušnice s bílým diamantem nebo náhrdelník ze žlutých diamantů. Klenotnictví Graff nebylo přepadeno poprvé. V roce 2003 si odtud lupiči odnesli zboží za 23 milionů liber. Policie je ale už dopadla a dalších dvacet let stráví ve vězení.

Lupiči měli štěstí v neštěstí 

Je to jedna z největších loupeží v dějinách Británie. V luxusním klenotnictví Graff ukradli lupiči šperky v hodnotě 40 milionů liber. Všechno začalo docela nenápadně, když do obchodu vešli dva elegantně oblečení pánové, kteří vypadali jako movití zákazníci. Vzápětí ale vytáhli pistole a namířili na prodavače. Jednu ženu si vzali jako rukojmí. Před odjezdem ji nechali před obchodem. Několikrát vystřelili, nikoho ale nezranili.

Lupiči byli elegantní muži (zdroj: ČT24)

Lupiči měli hodně štěstí, ale taky trochu smůly. Jejich příchod totiž zaznamenala průmyslová kamera. Policie teď záběry zveřejnila a vyhlásila pátrání. „Pokud se někdo zdržoval poblíž místa krádeže, ať se nám přihlásí. Pokud někdo pozná muže na těchto záběrech, ať se nám ozve,“ vyzvala lidi vrchní inspektorka Pam Maceová.

Podle vyšetřovatelů byla celá loupež dobře naplánovaná. Na útěku vystřídali zloději několik aut. Neváhali střílet na ulicích plných lidí. Policie označila oba muže za velmi nebezpečné zločince.