Před půlnocí je nejaktivnější meteorický roj Perseid

Praha - Dnes před půlnocí je nejaktivnější meteorický roj Perseid. Lidé meteorům říkají také létavice, slzy svatého Vavřince a nejčastěji padající hvězdy. Někteří věří, že se jim vyplní přání, na které pomyslí, když spatří padající hvězdu. Perseid létá v maximu 100 za hodinu, ale létat po obloze budou až do 24. srpna. Vyletují zdánlivě ze souhvězdí Persea, proto se podle něj jmenují. Jde o prach, který ve své dráze zanechává kometa Swift-Tuttle. Při letu zemskou atmosférou se třou o vzduch, rozžhaví se a vypaří. Přitom na obloze vytvoří světelnou čáru.

„Meteory patřící meteorickému roji Perseid můžeme pozorovat již v hojné míře od konce minulého týdne až do konce tohoto týdne, čili bude-li dneska zataženo, nezoufejme,“ upozornil Jakub Rozehnal z pražské Štefánikovy hvězdárny.

Pro pozorování je nejlepší vyjet si podle Rozehnala někam, kde neruší pouliční osvětlení a kde je možný výhled na celý obzor. „Ležení na trávě je pro to skutečně ideální,“ doporučil s mírným úsměvem Rozehnal.

Rozhovor s Jakubem Rozehnalem (zdroj: ČT24)

Jinými známými meteorickými roji jsou Leonidy, což jsou prachové částice z Tempel-Tuttleovy komety a objevují se kolem 18. listopadu, nebo Geminidy, které létají v prosinci a pocházejí z planetky Phaeton. Kdysi se zřejmě srazila s jinou planetkou a od té doby zanechává ve své dráze prachové částice jako komety.