Yudhoyono potvrzen jako nový indonéský prezident

Jakarta - Indonéský ústavní soud dnes definitivně potvrdil platnost výsledků červencových prezidentských voleb, v nichž zvítězil Susilo Bambang Yudhoyono. Zamítl stížnost dvou neúspěšných kandidátů, kteří obviňovali vítězného prezidenta z podvodů. I když došlo k porušením volebního zákona, jak administrativním, tak zločinným, nebyly podle soudu systematické a hromadné, výsledky voleb jsou proto platné. Porušení volebního zákona je možné dále vyšetřovat, ale podle soudu to již výsledky voleb neovlivní.

Bývalá prezidentka Megawati Sukarnoputriová a viceprezident Jusuf Kalla požadovali konání druhého kola voleb nebo jejich úplné opakování. Během voleb došlo podle Kalla k 47 milionům chyb na seznamech voličů, 34,5 milionům lidí prý nebylo umožněno se voleb zúčastnit. Podle Sukarnoputriové bylo chybně započteno 28 milionů hlasů. Právníci obou neúspěšných kandidátů ale prohlásili, že dnešní verdikt soudu přijmou.

Indonéské prezidentské volby vyhrál velkým rozdílem Yudhoyono, když obdržel 60,8 procenta hlasů. Sukarnoputriová skončila s téměř 27 procenty hlasů na druhém místě a Kallo byl třetí s více než 12 procenty.