Rok po olympiádě v Číně: méně smogu, méně svobody

Peking - Čína po roce bilancuje účet nad olympiádou. Organizátoři ambiciózní sportovní akce překonali řadu superlativů a očekávalo se, že hry mohou přinést do země vedené autoritativním režimem alespoň částečné změny. I když některá opatření přinesla viditelné zlepšení, například co se smogu nad městem týče, svoboda Číňanů se naopak dočkala vyššího útlaku.

Život ve městě se po loňské olympiádě vrátil do normálu již dávno. Číňané často říkají, že jim na olympiádu zbývají krásné vzpomínky, ale jejich život se nezměnil. I přesto někteří z nich pár změn zaznamenali. „Lidé jsou vzdělanější. Spousta jich před tím odmítala západní kulturu. Dnes jsou tady zahraniční věci populární. Čína se otevřela světu a dnes víme o světě mnohem víc,“ uvedl jeden z pekingských obyvatel.

Kvalita vzduchu se zlepšila, i když to není na první pohled patrné

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Jedním z cílů pořadatelů olympiády bylo snížit znečištění ovzduší v Pekingu. Na první pohled se zdá, že plán selhal. Na výročí her je město zahaleno ve smogu. Přispívají k tomu i tři miliony aut v pekingských ulicích. Během olympiády jich mohla jezdit jen polovina.

Čínská vláda a některé mezinárodní organizace ale tvrdí, že celkově se čistota ovzduší zlepšila a že Peking má letos nejčistší vzduch za několik desetiletí. „Olympiáda upozornila lidi na kvalitu vzduchu v Pekingu. Ta se zlepšuje už od udělení her městu. Ale ani dnes neuspokojuje všechny a nepatří mezi nejlepší na světě,“ potvrdil zlepšení i zástupce organizace Greenpeace Lo Sze Pching.

Ke zlepšení kvality pekingského vzduchu navíc pomohly i miliony stromů, které před olympiádou nechaly úřady vysadit. Dodnes příjemně osvěžují betonovou džungli. Obyvatelé města si nejvíc pochvalují nově vybudované linky metra. Rok před olympiádou jich zahájilo provoz hned pět.

Na lidská práva se hledí ještě méně

Olympiáda však s sebou přinesla i stinnou stránku. Některé organizace na ochranu lidských práv a řada světových politiků doufala, že olympijské hry pomohou zmírnit porušování lidských práv v zemi. „Z vlastní zkušenosti mohu říct, že rok po olympiádě se stav lidských práv v zemi velmi zhoršil. Horší je to i se svobodou tisku. Komunistická strana zatýká lidi, kteří její nedostatek kritizují na internetu. Pronásleduje aktivisty a nevládní organizace,“ nastínil aktivista za lidská práva Cu Ťie.

Ze sportovního a organizačního hlediska byly olympijské hry bezesporu úspěchem. Čína, o které se občas stále hovoří jako o rozvojové zemi, dokázala, že je schopna uspořádat obrovskou mezinárodní událost na světové úrovni.

Čínská vláda ovšem chtěla hrami zlepšit také svou image ve světě, což se nejspíše nepodařilo. Podle globálního průzkumu veřejného mínění, který letos v únoru uspořádal BBC World Service, shlíží na Čínu negativně o sedm procent lidí více než v roce 2008.

  • Ulice Pekingu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1042/104195.jpg
  • Ulice Pekingu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1042/104197.jpg