Novodobí piráti už brázdí i evropské vody, pohřešuje se finská loď

Helsinky - Evropa stojí pravděpodobně před prvním pirátským útokem ve svých vodách v novodobých dějinách. Rusko oznámilo, že pohřešuje loď Arctic Sea, která měla dorazit do Alžíru již před týdnem. Namísto toho ale zmizela beze stopy. Finská loď pod maltskou vlajkou s patnáctičlennou ruskou posádkou vyplula z finského Jakobstadu s nákladem dřeva za zhruba milion eur. Bylo po ní zahájeno mezinárodní pátrání, do kterého se dnes zapojilo i ruské válečné námořnictvo.

Čtyřiadvacátého července měla podle hlášení posádky na palubu vstoupit skupina maskovaných mužů, vydávajících se za švédskou protidrogovou jednotku. Lodní radar i satelitní spojení s lodí v tu chvíli na dvanáct hodin přestaly fungovat. Švédsko navíc popřelo, že by k lodi vyslalo své síly.

Poslední udaná poloha: La Manche

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Loď v kritické době provedla několik neobvyklých manévrů. Muž, který o sobě tvrdil, že je kapitánem lodi, naposledy odpověděl švédským úřadům 31. července, kdy jim telefonicky sdělil, že se nachází u francouzských břehů kanálu La Manche. Poté loď přestala komunikovat. „Podle všeho se nepotopili. Loď asi kotví v nějakém přístavu pod jiným jménem a vlajkou a posádku někdo zadržuje,“ spekuloval předseda Dálnovýchodní námořní unie Nikolaj Suchanov.

Představitelé Mezinárodního úřadu pro námořní dopravu (IMB) se sídlem v Londýně řekli, že se neví, kde se loď nachází, a že nelze vyloučit, že se jedná o únos. „Pokud se jedná o zločin, zdá se, že se řídí novou metodou. Je pravděpodobné, že bude směřovat k západnímu pobřeží Afriky,“ uvedl dnes námořní expert Graeme Gibbon-Brooks. V rozhovoru pro stanici Sky News poznamenal, že je běžné, že nákladní lodě se dřevem jsou odkloněny a přemalovány po jejich vyložení.

Marck Dickinson z námořních odborů Nautilus International se podivil, že nějaká loď může plout dva týdny, aniž by někdo znal její přesné místo. „Je znepokojivé, že ve 21. století může být nějaká loď nejspíš v rukou pirátů a plout v nejfrekventovanějších vodách světa, aniž by byl vyhlášen poplach.“

Velitel ruského námořnictva admirál Vladimir Vysockij

„Ruský prezident Dmitrij Medveděv nařídil všem ruským vojenským lodím nacházejícím se v Atlantiku, aby se zapojily do pátrání po lodi Arctic Sea.“

Do pátrací akce nasadilo Rusko část černomořské flotily i satelity. Přesto se mu loď v rušných vodách, kde denně propluje až 400 plavidel, nepodařilo najít. Poslední informaci o poloze předal poziční systém z Atlantiku. Poté loď zmizela beze stopy. Arctic Sea vlastní lotyšská společnost, ale provozuje ji finská firma Solchart Management.

  • Pobřeží průlivu La Manche autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/515/51451.jpg
  • Únos lodi Arctic Sea autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1043/104240.jpg