Češi se zrušení víz do Kanady zřejmě dočkají až za několik let

Ottawa – Úprava kanadských přistěhovaleckých zákonů a zrušení kanadských víz pro české občany potrvá zřejmě několik let. V rozhovoru pro kanadský list Ottawa Citizen to řekl český velvyslanec v Kanadě Karel Žebrakovský krátce poté, co kanadský premiér Stephen Harper připustil, že za zavedení vízové povinnosti pro Mexičany může do značné míry špatně fungující kanadský azylový systém. Vízovou povinnost pro Mexičany zavedla země javorového listu v červenci – stejně jako pro Čechy.

„Není to chyba mexické vlády - chci, aby v tomto bylo jasno,“ řekl po nedělním setkání s mexickým prezidentem Felipem Calderónem Harper, „je to problém v kanadském azylovém systému, který podporuje neopodstatněné žádosti.“ Zdůraznil, že Kanada nově zavedenou vízovou povinnost nezruší do té doby, než dojde k úpravě kanadského azylového systému.

„To může být dost dlouhá doba. S menšinovou vládou je to otázka roků, ne týdnů. Samozřejmě je to jen můj odhad a nemám křišťálovou kouli,“ citoval dnes deník Ottawa Citizen velvyslance Žebrakovského, který byl v červenci po obnovení víz pro Čechy povolán do Prahy ke konzultacím. Minulý týden se vrátil do Ottawy.

ČR jako člen EU musí čekat, jak se unie s Evropskou komisí rozhodne zareagovat. Podle Žebrakovského se po schůzkách v Praze rozhodlo, že Česko bude jednat o možnostech obnovit bezvízový styk pro Čechy přímo s Kanadou.