Dva sebevrahové zabili v severním Iráku 21 lidí

Bagdád - V severním Iráku dnes dva sebevražední atentátníci zabili 21 lidí a 32 osob zranili. Počet obětí pravděpodobně ještě vzroste, 18 lidí je totiž v kritickém stavu. S odvoláním na iráckou policii o tom informovala agentura Reuters. K útoku došlo po páté hodině odpoledne místního času v zaplněné kavárně ve městě Sindžár, které leží západně od Mosulu a od Bagdádu ho dělí 390 kilometrů. Žijí v něm členové sekty jezídů a právě ti byli mezi hosty podniku. Atentátníci odpálili nálože ukryté ve vestách.

„Přivezli k nám 21 těl a dvě hlavy atentátníků. Dvacet těl jsme předali rodinám, jeden mrtvý byl Egypťan, jehož jsme uložili do márnice, než si pro něj přijedou příbuzní. Obě hlavy jsme odevzdali policii,“ řekl ředitel místní emocnice Kifáh Mahmúd.

Jezídové jsou často terčem útoků

Jezídové vyznávají náboženství obsahující prvky přírodních kultů a spojující islám, křesťanství, judaismus i zoroastrismus. Chodí v bílém, nestříhají si vlasy ani vousy a někdy se jim říká vyznavači ďábla.V Iráku je jich asi 300 000 a žijí především u hranice se Sýrií.

Nejedná se přitom o první případ, kdy se právě jezídové stali terčem útoků. Před dvěma lety zahynulo při čtyřech koordinovaných sebevražedných útocích proti této komunitě ve třech severoiráckých městech na 400 lidí.

V posledních týdnech na severu Iráku, kde stále působí sunnitský odboj, přibylo atentátů. Ty pondělní si vyžádaly nejméně 41 mrtvých a 150 zraněných, což z tohoto dne učinilo jeden z nejkrvavějších dnů od stažení amerických vojsk z iráckých měst 30. června.