Příbuzní po obětech z Handlové dostanou přes 800 tisíc korun

Bratislava - Nejbližší příbuzní po dvaceti hornících a záchranářích, kteří zahynuli při výbuchu v hnědouhelném dole v Handlové, dostanou odškodnění 33 000 eur na osobu, v přepočtu asi 851 000 korun. Rozhodla o tom slovenská vláda. Nárok na finanční příspěvek má dohromady 41 lidí. K tomu dostanou rodiny obětí i jednorázový finanční příspěvek ve výši 800 eur (zhruba 20 600 korun) od ministerstva práce.

Dle rozhodnutí vlády dostane peníze 17 manželek, dvě družky a 22 nezaopatřených dětí. Vláda tak ze své rezervy vyčlení asi 1,35 milionu eur (34,8 milionu korun).

Počtem obětí se pondělní výbuch v Handlové zařadil mezi nejhorší neštěstí v historii samostatného Slovenska. Tragédie se stala 330 metrů pod zemským povrchem. Výbuch nastal ve chvíli, kdy se muži snažili uhasit požár. Příčiny exploze vyšetřuje důlní úřad a policie, zkoumat je bude i speciální komise ministerstva hospodářství se zahraničními odborníky.

Slovenský deník Pravda dnes zveřejnil hypotézu, že za neštěstím může stát voda, kterou horníci hasili tlející uhlí. Vodní pára se ohněm ohřála a reagovala s uhlím, takže nastal výbuch. Záchranáři, kteří přišli vyprostit skupinu horníků, neúspěšně bojujících s ohněm, zvolili patrně špatný postup hašení.

„Reakce vodní páry s uhlím je velmi pravděpodobná. Vzniká při ní výbušný svítiplyn,“ potvrdil Pavol Daučík z Katedry organické chemie Slovenské technické univerzity v Bratislavě. Podle něj je však podmínkou této reakce vysoká teplota. Ta vzniká přívodem vzduchu k uhlí a jeho hořením. Důkazem vysoké teploty na místě neštěstí je fakt, že i čtyři dny od výbuchu je 15 metrů od epicentra teplota 60 stupňů Celsia.

Důl v Handlové
Zdroj: ČT24