V Polsku pietně pohřbili ostatky Němců zavražděných v roce 1945

Stare Czarnowo (Polsko) - Ostatky více než dvou tisíc německých civilistů, kteří zemřeli v roce 1945 a byli pohřbeni v masovém hrobě v severopolském Malborku, byly dnes pietně uloženy na německém hřbitově v obci Stare Czarnowo u Štětína. Masový hrob byl v Malborku objeven loni v říjnu při stavebních pracích.

„Nad tím, co se stalo, pociťuji velký zármutek,“ řekl před začátkem dnešního obřadu německý velvyslanec v Polsku Michael Gerdts. „Zároveň mám ale pocit, že tu je větší odpovědnost, aby Německo a Polsko spolu s ostatními zeměmi pracovaly na tom, aby se nic takového již nikdy nestalo,“ dodal.

Masový hrob byl objeven loni v říjnu. Němci přišli o život pravděpodobně během obléhání Malborku na začátku roku 1945. Oficiální místa přiznávají, že zřejmě nikdy nebude zodpovězeno, kdo tito mrtví byli a kdo je zabil. Testy DNA v takovém rozsahu by totiž byly velmi drahé. Těla patřila 1001 ženě, 381 mužům, 377 dětem a 357 dalším lidem, jejichž pohlaví ani věk se zatím nepodařilo zjistit. V hrobě nebyly nalezeny žádné osobní věci mrtvých ani zbytky jejich oblečení.

Když se v roce 1945 Rudá armáda blížila k Malborku, měli němečtí civilisté město opustit. Nicméně někteří zůstali. Po těžkých bojích sovětští vojáci Malbork obsadili a poté již bylo pro Němce z města prchnout téměř nemožné. Od té doby se pohřešuje 1840 německých obyvatel Malborku.

Ostatky Němců zavražděných v Malborku
Zdroj: ČT24