Extremisté se chtěli sejít v Budapešti, odradily je policejní hlídky

Budapešť - Příznivci krajní pravice se dnes chystali sejít v maďarské Budapešti, kde oznámili až třináct zamýšlených akcí. Protestními akcemi chtěli uctít nadcházející výročí smrti nacistického pohlavára Rudolfa Hesse. Policie jim jejich plány však přerušila a po půlnoci zpřísnila pouliční kontroly. Po čtvrté hodině odpoledne se v centru města uskutečnilo pouze antifašistické shromáždění iniciované několika humanistickými organizacemi. Účastníci poklidně demonstrovali odpor k neonacistickým snahám obnovovat své tradice.

Györská organizace Národní dělnické strany na svých internetových stránkách vyzvala své členy k protestu proti zpolitizovanému rozhodnutí policie v podobě demonstrace. Na ní měli domácí a zahraniční řečníci, kteří byli původně pozváni na pochod, vyjádřit svůj odmítavý postoj k rozhodnutí policie. K žádnému setkání ale nedošlo. Organizátoři přitom nahlásili vzpomínkový koncert u příležitosti výročí smrti Rudolfa Hesse.

Rudolf Hess zemřel 17. srpna roku 1987 v Západním Berlíně. Podle nejčastěji uváděné verze jeho smrti se sám oběsil. V NSDAP byl Hess jedním z nejvlivnějších členů. Spolupodílel se dokonce i na psaní Hitlerovy knihy Mein Kampf. Pohřben byl ve Wunsiedelu, kde se u jeho hrobu konají každoročně vzpomínkové akce neonacistů, jejichž idolem se stal.

Proti záměru neonacistů se ohradil i maďarský prezident

Proti záměru extremistů pochodovat při příležitosti výročí úmrtí Rudolfa Hesse se ohradil prezident László Sólyom, premiér Gordon Bajnai a maďarské parlamentní strany. Policisté zpřísnili od půlnoci v Budapešti kontroly. Prověřují podezřelé osoby, vozidla a zabavují nebezpečné předměty.

Národní dělnická strana se v maďarských médiích zviditelnila na nedávno zorganizovaném Festivalu nacionalistických skupin, který se uskutečnil 26. července. Zúčastnilo se ho asi tři sta maďarských, slovenských, českých a německých extremistů. Organizátoři spolupracovali s policií a k žádným incidentům nedošlo.

Antifašismus
Zdroj: ČT24