Zmocněnec USA chválí Pákistán za pokrok v potírání Talibanu

Islámábád – Zvláštní zmocněnec amerického prezidenta Baracka Obamy pro Pákistán Richard Holbrooke ocenil pokrok této jihoasijské země při vytlačování radikálního islámského hnutí Taliban z klíčových oblastí. Podle agentury AP zároveň Islámábádu slíbil, že Spojené státy poskytnou k boji proti radikálům více zbraní a naléhavě potřebnou ekonomickou pomoc. Podle Holbrookea mají USA v plánu poskytnout pákistánské armádě vrtulníky a výstroj jako například brýle pro noční vidění a rovněž ekonomickou pomoc pákistánské vládě, která se potýká s nedostatkem financí.

Holbrooke, který dnes zahájil svoji oficiální návštěvu Pákistánu, musel kvůli silným dešťům odložit cestu do údolí Svát na severozápadě země. Do údolí se začínají vracet stovky uprchlíků. Děje se tak poté, co armáda oznámila, že vojenská ofenziva proti talibům byla v této části země do značné míry úspěšná. Vládní jednotky svoje operace v této oblasti omezily, ale tvrdí, že na některých místech stále ještě narážejí na odpor bojovníků Talibanu.

„Nemohu říci, zda byl Taliban při této operaci zlikvidován nebo rozptýlen, dokud se o tom nepřesvědčím na vlastní oči,“ uvedl Holbrooke. Obsazení údolí Talibanem se stalo symbolem expanze extremistů v této převážně muslimské zemi se 175 miliony obyvatel, disponující jadernými zbraněmi.

Pákistánská armáda svoji ofenzivu omezuje, ale násilí neubývá

Pákistánské síly svou tříměsíční ofenzivu ve Svátu omezují, nadále ale narážejí na ohniska odporu radikálů a násilí. V sobotu tu sebevražedný atentátník najel vozidlem naloženým výbušninami do kontrolního stanoviště. Zabil nejméně tři vojáky a několik dalších zranil. Byl to první sebevražedný útok od července, kdy pákistánská vláda označila vojenskou ofenzivu proti Talibanu v této části země za značně úspěšnou.

Kromě toho místní úřady dnes podle agentury AFP oznámily, že v této oblasti bylo zabito osmnáct mužů podezřívaných z příslušnosti k Talibanu. Za fyzickou likvidací těchto mužů zřejmě stojí msta místních obyvatel.

Prezident Obama postavil Pákistán a Afghánistán do centra zahraniční politiky své vlády v rámci nové strategie, jejímž cílem je totální porážka hnutí Taliban, teroristické sítě al-Káida a stabilizování situace v Afghánistánu.