Výkupné za loď Arctic Sea údajně činí 1,5 milionu dolarů

Moskva – Ruský velvyslanec při NATO Dmitrij Rohožin dnes řekl, že se operace s cílem nalézt zmizelou nákladní loď Arctic Sea s ruskou posádkou vyvíjí pozitivně. Rovněž vyslovil naději, že se plavidlo najde. Jeho možnou polohu ale nesdělil a informace jiných zdrojů jsou nejasné. List Financial Times Deutschland píše o údajném požadavku výkupného ve výši 1,5 milionu dolarů, ale sám bere tuto informaci s velkými rezervami. Do snah loď nalézt je zapojeno asi dvacet zemí a také Severoatlantické aliance.

Rogozin v rozhovoru pro ruskou televizi řekl, že pátrací operace je v plném proudu a vyvíjí se pozitivně. Poslední spojení s lodí, která vyplula z Finska údajně s nákladem dřeva, bylo 28. července, když plula Lamanšským průlivem. Její signál byl zachycen ještě následující noc nedaleko Bretaně a švédská policie s ní údajně telefonovala ještě 31. července. Spekuluje se, že loď možná unesli piráti, že šlo o vyřizování mafiánských účtů, o obchod s drogami nebo o obchodní spor, který se zvrtnul, ale všechno jsou jen hypotézy.

Plavidlo bylo v pátek podle západních zdrojů zaznamenáno u Kapverdských ostrovů, ale Moskva to nepotvrdila. V sobotu francouzský vojenský mluvčí řekl, že na jih do Atlantiku směřuje ruská fregata, „pravděpodobně vstříc lodi“. V sobotu večer sdělil kapverdský vojenský zdroj agentuře AFP, že loď už může být jižně od Kapverd, protože stále pluje rychlostí patnáct až dvacet uzlů. Podle jednoho britského experta už může být loď u afrických břehů, možná poblíž Sierry Leone nebo Kamerunu.

Zprávu o výkupném přinesl list Financial Times Deutschland

Podle sobotní informace finského Národního vyšetřovacího úřadu předložili předpokládaní únosci lodi jejímu majiteli, finské společnosti Sol Chart Management, požadavek výkupného. Financial Times Deutschland ve velmi opatrně formulované zprávě napsal, že má jít o 1,5 milionu dolarů. Není přitom jasné, zda by to mělo být za propuštění jen posádky, nebo i lodi.

Ředitel finského vyšetřovacího úřadu Jan Nyholm řekl, že Sol Chart Management koordinuje a soustřeďuje vyšetřování a neustále o jeho postupu informuje přes dvacet zemí. Rogozin řekl, že Moskva koordinuje své kroky s NATO a vyměňuje si s ní všechny informace týkající se plavidla.