Při havárii největší ruské hydroelektrárny zemřelo 11 lidí

Moskva - Při dnešní havárii na ruské Sajansko-šušenské hydroelektrárně zahynulo nejméně 11 lidí a 14 dalších bylo zraněno. Záchranáři stále pohřešují 51 osob. Z dosavadních výsledků vyšetřování plyne, že při opravě jednoho z agregátů ve strojovně závodu explodoval olejový transformátor. Výsledky ale ještě nejsou konečné. Původně byl za příčinu neštěstí označován prudký nápor vody v hydroagregátu, o níž o něco dříve hovořil mimo jiné i ministr pro mimořádné situace Sergej Šojgu.

Oficiálně udávaný počet nezvěstných se snížil z dosavadních 54 na 51 poté, co byli ve strojovně nalezeni tři živí lidé. Pracovníci záchranné služby ale hovořili až o 65 nezvěstných.

Úřady původně nevylučovaly možnost, že havárii způsobila exploze. Mluvčí společnosti RusHydro, které Sajansko-šušenská hydroelektrárna patří, sdělil, že výroba elektřiny musela být zastavena.

Výbuch prorazil stěny a strop ve strojovně, kde se nacházejí turbíny, v důsledku čehož začala do strojovny pronikat voda. V současné době se už prý průniku vody do sálu podařilo zabránit.

Při havárii unikla ze závodu olejové skvrna, která se šíří řekou Jenisej. Dvě z deseti turbín byly zničeny a jedna vážně poškozena.

Šojgu už dříve uvedl, že nehrozí zaplavení osad ležících níže podél říčního toku a nehrozí ani protržení přehrady. Obyvatelé jsou prý i nadále dostatečně zásobeni elektřinou z náhradního zdroje, kterým je hydroelektrárna Majnskaja.

Podle agenturních informací byly ale v oblasti zaznamenány výpadky v dodávkách proudu. Bez elektřiny prý zůstala mimo jiné polovina bytů ve stošedesátitisícovém městě Abakanu.

Prezident Dmitrij Medveděv přikázal, aby byly na likvidaci havárie vyčleněny všechny dostupné prostředky, už proto, že v oblasti se už blíží zima, a oznámil ustavení vládní vyšetřovací komise. Zároveň ale řekl, že situace je pod kontrolou

Závod, který byl na jednom z největších sibiřských veletoků Jeniseji uveden do provozu v roce 1978, je významným dodavatelem energie pro nejméně dva metalurgické kombináty patřící největšímu světovému výrobci hliníku, společnosti United Company RUSAL. Ty však začaly vzápětí po havárii odebírat elektřinu ze sousedního Krasnojarského kraje a z Kemerovské oblasti.

Sajansko-šušenská hydroelektrárna
Zdroj: ČT24