V USA odhalili zatím největší krádež čísel platebních karet přes internet

Washington - Ve Spojených státech odhalili zatím největší případ krádeže identity na internetu, z počítačových systémů firem Heartland Payment Systems, 7-Eleven a Hannaford Bros tři hackeři ukradli čísla víc než 130 milionů platebních karet. Americké úřady uvedly, že za útokem stojí mezinárodní hacker Albert Gonzales, který pochází z Miami. Kdo se na krádeži spolu s ním podílel, zatím ale vyšetřovatelé nezveřejnili. Údajně ale mají dva další pachatelé pocházet z Ruska.

Gonzales se měl nabourat do počítačových sítí, které poskytují podporu největším maloobchodním a finančním společnostem v USA. Spolu se svými dvěma komplici měl získat čísla 130 milionů platebních karet. Hackeři si vyhlíželi firmy, které provádějí online platby na internetu. V obchodech si také zjišťovali, jaké platební terminály se používají. Čísla karet pak chtěli prodat dál. Je také možné, že chtěli na karty nakupovat přes internet. 

Gonzales, který je prý známý také jako „segvec“, „soupnazi“ nebo „j4guar17“, čelí obvinění z konspirace a podvodu při bezhotovostních platbách. 

V USA vyšetřují krádež čísel platebních karet (zdroj: ČT24)

Získaná data hackeři ukládali na speciální servery. „Tyto servery, které byly umístěny v New Jersey a na dalších místech ve světě, podezřelí využívali k další konspiraci a ukládání informací nutných k realizaci krádeže dat a následně ke spuštění útoku,“ píše se ve zprávě, kterou vydala americká federální prokuratura.

Albert Gonzales už v minulosti měl problémy se zákonem kvůli krádeži dat přes internet. Před 5 lety byl zatčen, tenkrát ale souhlasil s tím, že bude dělat informátora pro policii. I nadále ale potom pokračoval v páchání trestné činnosti.