Američtí vojáci budou možná znovu bojovat na severu Iráku

Bagdád - Velitel amerických jednotek v Iráku Ray Odierno chce poslat své vojáky znovu do boje v severním Iráku. Zde mají pomoci iráckým oddílům zvládnout novou vlnu násilí, při kterých od začátku srpna zahynuly desítky lidí. Cílem útočníků má být snaha vyvolat konflikt mezi iráckými Kurdy a Araby. Pokud by došlo k další eskalaci násilí, znamenalo by to vážnou překážku k odchodu amerických jednotek z Iráku. Nasazením Američanů by se porušila americko-irácká bezpečnostní dohoda, podle které mají Američané od 1. července působit pouze na základnách mimo hustě obydlené části země. Kromě toho by veškeré bojové jednotky USA měly z Iráku odejít poslední srpnový den příštího roku a ostatní Američané do konce roku 2011.

Odierno v pondělí řekl, že irácká al-Káida využívá napětí mezi iráckou armádou a kurdskými milicemi a útočí na vesnice, jež nestřeží ani jedna ze stran. Generál se domnívá, že by Američané měli pomoci chránit právě obce a komunity na území, jehož status je zatím nejasný a na něž si dělají nároky Arabové i Kurdové.

„Jestliže se k tomu rozhodneme, nebudeme tam dlouho. Pokusíme se jenom vybudovat mezi tamními lidmi důvěru vůči jejich vlastní armádě a pak se pomalu stáhneme,“ řekl Odierno. V pondělí o tom prý hovořil s premiérem Núrím Málikím, který neprotestoval.

Američané by měli být nejdřív nasazeni do hustě obydlených oblastí provincie Ninive, v níž leží Mosul. Pak by měli začít působit také v provinciích Kirkúk a Dijála, ležících severně od Bagdádu.

Oblast severního Iráku je pro bezpečnost v zemi klíčová

Analytici považují konflikt mezi Araby a Kurdy z dlouhodobého hlediska pro Irák za mnohem nebezpečnější než neshody mezi sunnity a šíity. Americký ministr obrany Robert Gates při své nedávné návštěvě Iráku zavítal do iráckého Kurdistánu a naléhal na vyřešení arabsko-kurdských problémů před plánovaným stažením amerických vojáků. Největší je status města Kirkúk, historicky obývaného Kurdy, avšak nezačleněného k autonomní kurské oblasti a minulou vládou postupně arabizovaného.

Irácká al-Káida ustoupila z Bagdádu a centrálního Iráku na sever a tam nyní útočí ve vesnicích, které nemají vlastní policii a v nichž žijí často příslušníci menšin. Iráčtí vojáci se těmto oblastem vyhýbají z obav ze střetů s kurdskými milicemi a ty chrání tyto vesnice jenom s pomocí sporadických silničních kontrol.