Su Ťij údajně podporuje zmírnění sankcí proti Barmě

Bangkok - Barmská disidentka Do Aun Schan Su Ťij prý není proti zmírnění sankcí vůči Barmě. V thajském Bangkoku to v pondělí řekl americký senátor Jim Webb, který vyjednal s barmskou juntou propuštění svého krajana Johna Yettawa. Kvůli němu byla Su Ťij odsouzena k dalšímu vězení. Webb také získal povolení sejít se se Su Ťij. Tato politička strávila 14 z minulých 20 let v domácím vězení a nový trest ji vyřazuje z příštích voleb. Dosud mezinárodní sankce proti Barmě podporovala.

Jim Webb vede senátní podvýbor pro vztahy s východní Asií a Tichomořím a tvrdí, že sankce Barmu nepřinutily zavést reformy. Senátor usiluje o revizi americké politiky vůči tomuto státu. Na tiskové konferenci v pondělí řekl, že nechce špatně interpretovat názory Su Ťij, ale že získal „dojem, že by nebyla proti zrušení některých sankcí“. S generálem Šweiem prý o nich nehovořil.

Su Ťij se v pondělí večer sešla se čtyřmi svými právníky. Na dotaz, co Webbovi řekla k sankcím, odpověděla velmi opatrně. Řekla mu prý, že je připravena zúčastnit se jednání na toto téma s vládou, ale vláda prý na tento její vzkaz nereagovala.

Americký občan John Yettaw v květnu přeplaval jezero u domu Su Ťij a pobyl u ní dva dny, i když nebyl pozván. Disidentka pak byla obžalována z porušení podmínek domácího vězení, které jí mělo letos skončit. Zůstane v něm ale dalších 18 měsíců. Do vězení byl odsouzen také Yettaw, ale Webb ho s sebou o víkendu odvezl a Američan je nyní hospitalizován v Bangkoku.

Americký senátor Jim Webb se sešel s barmskou disidentkou Su Ťij
Zdroj: ČT24