Rusko zatklo 8 lidí kvůli únosu lodi Arctic Sea

Moskva - Rusko zadrželo 8 lidí, kteří měli unést loď Arctic Sea. Uvedl to ruský ministr obrany Anatolij Serďukov. Podle něj jsou mezi zatčenými občané Ruska, Estonska a Lotyšska. Plavidlo s patnáctičlennou ruskou posádkou zmizelo koncem července u švédských břehů. Včera Rusko oznámilo, že ho objevily jeho válečné lodě u Kapverdských ostrovů a že posádka je v pořádku. Někteří experti zpochybňují oficiální verzi o únosu a tvrdí, že plavidlo mohlo převážet jaderný materiál. Objevily se i dohady, že na palubě mohly být drogy nebo zbraně pro africké vůdce.

Podle agentur únosci přirazili k lodi v nafukovacím člunu s tím, že mají poruchu. Následně se pak plavidla zmocnili. Čtyři Estonci, dva Lotyši a dva Rusové podle Serďukova vypnuli navigační zařízení lodi Arctic Sea. Pak přinutili posádku, aby stočila kurs směrem k africkým břehům.

Ruské námořnictvo, jež několik týdnů pátralo po zmizelé nákladní lodi, která měla z Finska do Alžírska převést dřevo, včera našlo ztracené plavidlo asi 500 kilometrů od Kapverd. 15členná posádka byla na palubě a všichni námořníci byli v pořádku. Nyní probíhá vyšetřování, co se vlastně na palubě Arctic Sea stalo. To by mohly blíže osvětlit výpovědi námořníků, které nyní vyslýchají ruské úřady.

Loď mohla převážet jaderný materiál

Michail Vojtěnko:

"Loď měla všechny nezbytné moderní komunikační prostředky a poplachová zařízení pro mimořádné situace. Pohybovala se ve vodách, kde fungují normální mobilní telefony. Unést takovou loď, aniž by nikdo ani necek, aniž by byl vyslán jediný nouzový signál, dovedete si to představit? Já tedy ne."

Někteří experti oficiální verzi o únosu nevěří, a tvrdí, že loď vezla tajný náklad, zřejmě radioaktivní materiál. To byl prý také důvod, proč Rusko podniklo tak rozsáhlou „záchrannou operaci“, jejíž náklady mnohokrát převýšily hodnotu samotné 18 let staré lodi i hodnotu nákladu, který údajně vezla. Rusko údajně nechtělo, aby se loď, respektive její náklad, nedostala do nepovolaných rukou.

Michail Vojtěnko, nakladatel specializovaného internetového věstníku Maritime Bulletin-Sovfracht dnes prohlásil, že v noci hovořil s některými námořníky z Arctic Sea a že z toho, co se dozvěděl, je zmaten jako nikdy.

Celá takzvaná záchranná operace stála více, než byla hodnota deklarovaného nákladu, tedy dřeva za 1,3 milionu eur, a vlastní lodi dohromady. Vojtěnko řekl, že loď vezla nedeklarovaný náklad a že v celé záležitosti hrály úlohu státní zájmy. Podrobnosti ale odmítl sdělit.

Nákladní loď Arctic Sea vyplula 23. července z Finska do Alžírska, kam měla dorazit 4. srpna. Loď údajně vezla náklad dřeva v hodnotě 1,3 milionu eur (téměř 33,5 milionu korun). Poslední kontakt byl s lodí navázán 28. července při plavbě kanálem La Manche. Ještě v noci z 29. na 30. července byl zachycen signál lodě nedaleko bretaňského pobřeží. Pak loď zmizela. Spekulovalo se, že loď možná unesli piráti, že šlo o vyřizování mafiánských účtů, o obchod s drogami nebo o obchodní spor, který se zvrtnul.

Maltský námořní bezpečnostní výbor, který sdružuje Švédsko, Finsko a Maltu, dnes vydal prohlášení, podle něhož loď nikdy ve skutečnosti nezmizela. „Výbor by chtěl objasnit, že pohyb Arctic Sea byl už několik dní znám bez ohledu na zprávy, že loď zmizela,“ uvedly v prohlášení maltské úřady. Malta, Švédsko a Finsko se prý dohodly, že nebudou zveřejňovat žádné citlivé informace o lodi, aby neohrozily bezpečnost lidí na palubě a aby samotná loď nebyla případně zničena.