Jak ty mně, tak já tobě, vzkázala Moskva Praze

Moskva - Rusko dnes vypovědělo dva české diplomaty. Jde o reciproční opatření reagující na vyhoštění dvou pracovníků ruské diplomacie z Česka. Uvedla to agentura Interfax s odvoláním na nejmenovaného ruského činitele. Oficiálně ani jedna ze stran vyhoštění nepotvrdila a ruské zdroje Prahu kritizovaly, že v ČR diplomatický spor prosákl na veřejnost, ačkoliv sama česká strana navrhla, aby se úniku těchto informací zabránilo. Deník Právo k tomu dnes napsal, že podle jeho informací učinila Praha vyhošťovací krok už před několika měsíci a že se to dostalo na veřejnost až nyní.

„K informacím tohoto typu se ministerstvo nebude vyjadřovat,“ řekl ke zprávě mluvčí české diplomacie Milan Řepka. Komentovat zprávu odmítl i mluvčí českého velvyslanectví v Moskvě. „Žádný konflikt mezi ČR a Ruskou federací neexistuje,“ řekl rádiu Impuls velvyslanec Miroslav Kostelka.

V pondělí byl podle diplomatických zdrojů vyhoštěn z České republiky zástupce vojenského přidělence při ruském velvyslanectví v Praze a dalšímu diplomatovi české úřady doporučily, ať už se nevrací z dovolené. Vojenské zpravodajství údajně získalo informace, že oba diplomaté zřejmě pracují pro ruské tajné služby.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov označil české rozhodnutí za „další provokaci“. Šéf české diplomacie Jan Kohout Lavrovova slova odmítl. Ministr obrany Martin Barták dnes k případu uvedl, že české vojenské zpravodajství kvalitně plní své úkoly a hájí zájmy státu.

Interfax dnes citoval nejmenovaný zdroj z Moskvy, který řekl, že „tento nepřívětivý krok české strany, která označila dva naše diplomaty za nežádoucí osoby, skutečně nezůstal bez odpovědi. Dva pracovníci českého velvyslanectví v Moskvě byli vyzváni, aby opustili Rusko“. Podle moskevského zpravodaje ČT Josefa Pazderky kauza poškodí spíše českou stranu, která má v Rusku méně diplomatů, než Rusko v České republice.

České velvyslanectví v Moskvě
Zdroj: ČT24