Stovky lidí si v Šoproni připomínají „Panevropský piknik“

Šoproň - V maďarském městě Šoproň u rakouských hranic si připomínají takzvaný Panevropský piknik, který v roce 1989 předznamenal pád železné opony. Přesně před 20 lety se tu na tři hodiny otevřela přísně střežená hranice. Téměř 700 lidí z východního Německa tehdy díky tomu emigrovalo do Rakouska. Oslav 20. výročí události se účastní stovky lidí, na místo dorazil i maďarský prezident László Sólyom, slavnostní projev přednesla také německá kancléřka Angela Merkelová.

Merkelová dorazila do Šoproně kolem 17. hodiny. Prohlásila, že její návštěva je poděkováním Maďarsku a lidem, kteří u pádu železné opony stáli. „Naším úkolem je zajistit, aby mladí lidé, kteří vyrostli ve svobodě, věděli, že tato svoboda musela být vybojována.“

Na místě konání Panevropského pikniku se dnes shromáždily stovky osob, přijížděli sem lidé jak z Maďarska, tak z Rakouska. V Šoproni probíhal celý týden bohatý kulturní program. Ve městě se uskutečnila konference historiků, pro obyvatelstvo je připraveno několik výstav i koncertů.

Angela Merkelová o Panevropském pikniku:

„Chci poděkovat těm, kteří v roce 1989 hranice otevřeli. Byl to odvážný čin, který zrychlil demokratický proces ve střední a východní Evropě, a tím i sjednocení Německa. Tehdy to pro všechny státy východního bloku znamenalo krok ke svobodě.“


Na dnešním slavnostním shromáždění maďarský prezident odhalil na počest této události nový památník, jehož součástí je i kámen z Berlínské zdi. Pomník podle prezidenta ztělesňuje nehynoucí touhu organizátorů tehdejší akce po Evropě bez hranic. Socha nese nápis „nesvobodný lid otevřel své dveře, aby pomohl jiným nesvobodným lidem dosáhnout svobody“.

Následně zazněl projev, ve kterém prezident řekl, že otevření hranice pro stovky východních Němců, kteří chtěli na Západ, bylo spontánním aktem, který teprve s odstupem znamenal historický mezník.

Panevropský nebo taky Maďarský piknik byl jednou z předzvěstí pádu železné opony v Evropě. Téměř čtvrt roku před jejím koncem se na tři hodiny otevřely hranice mezi Maďarskem a Rakouskem. Odstranění signalizačního systému na hranici přilákalo tisíce obyvatel východního Německa toužících po emigraci na Západ.  

Akci uspořádala Panevropská unie spolu s maďarskou opozicí. Tehdejší západoněmecký kancléř Helmut Kohl označil později maďarské události za odstranění první cihly z Berlínské zdi.  

Do Šoproně se v den výročí přišel podívat i Árpád Bella, který zde před dvaceti lety střežil hranici. Když tudy tehdy utíkali lidé na Západ, rozhodl se je namísto rozkazu střílet nechat jít. „Brečeli, smáli se, sedali si, utíkali. Bylo to fantastické sledovat ty lidi, jak z nich opadla nervozita, napětí a strach,“ vzpomíná na chvíli, kdy se otevřely hranice, bývalý pohraničník.

  • Památník Panevropského pikniku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1058/105752.jpg
  • Hranice mezi Rakouskem a Maďarskem, kde se před 20 lety konal Panevropský piknik autor: Hans Punz, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1058/105754.jpg