Jih Evropy bije na poplach kvůli vedrům

Řím/Madrid/Paříž – Varování meteorologů před vysokými teplotami platí prakticky v celé západní polovině kontinentu, kde budou mezi 35 až 40 stupni. Před vedry už varovaly úřady v Itálii a ve Španělsku, mimořádné horko zasáhne ale i Británi a Nizozemsko. Pohotovost byla vyhlášena i na některých místech Francie. Portugalsko zase zachvátily požáry, které narušily železniční spojení.

V severních a centrálních oblastech Itálie se očekává mírné ochlazení až o víkendu, na jihu se zřejmě naopak ještě oteplí. Například v Římě dosahovala v uplynulých dnech rtuť teploměru k 38 až 39 stupňům Celsia. Vlhkost vzduchu byla kolem padesáti procent.

Italská civilní ochrana vyhlásila kvůli vedrům třetí, nejvyšší stupeň pohotovosti v Římě, Perugii a Latině v centru země a v Milánu, Boloni a Brescii na severu. Druhý stupeň platí pro Bolzano, Benátky na severu a pro Florencii a města Rieti a Civitavecchia v centrální části země.   

V Evropě bude teplo (zdroj: ČT24)

Co dělat ve vedrech

  • vyvarovat se tělesné námahy
  • nevystavovat se slunci
  • přijímat dost tekutin

Ve Španělsku vydaly úřady varování před vedry téměř pro celou zemi. V mnoha částech vnitrozemí dnes meteorologové očekávají teploty přes 40 stupňů. Mírnější teploty se předpokládají jen na atlantickém pobřeží a na Kanárských ostrovech. Nejvyšší teploty se pak očekávají ve městech Zaragoza, Lérida, Toledo a Jaén. 

Vlna veder má dnes vyvrcholit rovněž ve Francii, kde má být dnešek nejteplejším dnem v roce. V Paříži se dnes očekává 35 stupňů. Ve čtvrtině ze stovky francouzských departementů platí zvýšená pohotovost kvůli vysokým teplotám, které mají trvat až do noci na pátek. Ve Francii zasáhla vlna veder nejvíc údolí Rhôny a oblast kolem Toulouse na jihozápadě.