Po atentátu v Ingušsku už 25 mrtvých, Medveděv požaduje tvrdší postup

Moskva - Počet obětí pondělního pumového atentátu v Nazrani, hlavním městě autonomního Ingušska na jihu Ruské federace, stoupl již na 25. Ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes řekl, že bezpečnostní situace na severním Kavkazu, kde Ingušsko leží, se nezlepšuje, a požadoval energičtější postup proti terorismu. Kvůli chybám bezpečnostních složek při atentátu již prezident odvolal ingušského policejního šéfa a rovněž vyzval k boji proti zdejší korupci. V oblasti i dnes pokračovalo násilí, v Ingušsku byl zabit agent ruské bezpečnostní služby (FSB), v Dagestánu zahynulo při střetu s policií šest povstalců.

Dosavadní zprávy uváděly, že atentát na policejní stanici v Nazrani, za jehož pachatele jsou považováni islámští extremisté, si vyžádal 20 mrtvých. Dnes agentura ITAR-TASS uvedla, že obětí je 25 a že dalších osm až deset policistů se pohřešuje. V nemocnici v Nazrani podle ní zůstává 38 lidí, několik desítek dalších bylo rozvezeno mimo Ingušsko. Celkem bylo zraněno 136 lidí.

Medveděv dnes ve Stavropolu na zvláštní poradě věnované bezpečnostní situaci na severním Kavkazu řekl, že před časem to vypadalo, že teroristických útoků tam ubývá, ale že „nedávné události bohužel ukázaly, že tomu tak není“.

Soud s povstalci proběhne jinde než na Kavkaze

V tvrdě formulovaném projevu prohlásil, že zatčení povstalci by měli být souzeni jinde než na severním Kavkazu, aby nemohli zastrašovat soudy, a že zločinecké skupiny, které se podílejí na stupňujícím se násilí v této oblasti, by neměly soudit poroty, ale profesionální soudci.

Podle jeho slov by mohlo být velmi brzy přijato rozhodnutí o změně teritoriální působnosti soudů ve věcech terorismu a extremismu. „Nemůžeme-li uspořádat řádný soud s bandity tady (na severním Kavkazu), uděláme to jinde - v Moskvě, v Petrohradu, na Kamčatce,“ prohlásil.

Dimitrij Medveděv

„S teroristy musíme dál bez sentimentu bojovat a bez emocí nebo pochyb je zabíjet.“

Ingušský policejní prezident byl odvolán

Medveděv dnes v reakci na pondělní atentát v Nazrani odvolal policejního šéfa Ingušska a řekl, že nedokázal zajistit bezpečnostní opatření, která by vedla ke snížení počtu obětí. „Lidé byli zabiti proto, že tady naprosto chyběla základní bezpečnostní opatření,“ řekl Medveděv, aniž upřesnil, o která opatření jde. „Je to neomluvitelné, je to prostě zločin.“

Řekl rovněž, že ruku v ruce s podporou orgánů na ochranu zákonnosti musí jít jejich očista od zkompromitovaných lidí. „Takových je bohužel mnoho,“ podotkl. Zároveň zdůraznil nutnost boje s korupci, která podle něho „zachvátila celý stát, ale její rozsah a hlavně její prorostlost do mocenských institucí je na severním Kavkazu zřetelně větší než v jiných oblastech“.

Násilí v regionu pokračuje

Na Kavkaze i dnes pokračovalo násilí. V Ingušsku byl zabit agent ruské Federální bezpečnostní služby (FS; nástupkyně KGB). Neznámí střelci zaútočili u Nazraně na mercedes, který řídil. Jeho spolujezdkyně byla zraněna. V sousedním Čečensku byli podle místního ministerstva vnitra při střetu s policií zabiti čtyři povstalci. V Dagestánu zahnulo při dvou různých incidentech šest rebelů a jeden byl zraněn. Tři povstalci byli podle agentury Interfax zabiti ráno u obce Džavgat, další tři přišli o život při přestřelce večer u hlavního města Dagestánu Machačkaly.