Z Guantánama se stěhuje šest vězňů

Washington – Celkem šest vězňů se přesune z věznice na Guantánamu. Jde o vězně, jejichž propuštění schválil americký soud nebo Obamova administrativa. Dva muži poputují do Portugalska, dva do Irska, jeden pak zřejmě do Afghánistánu. Obama nařídil věznici uzavřít do začátku příštího roku, propuštění vězňů je tak součástí tohoto úsilí.

Americká vláda o chystaném kroku informovala Kongres, nyní běží zákonná patnáctidenní lhůta, která přesunu předchází. O umístění pěti vězňů je již rozhodnuto. Osud posledního z nich je ale zatím nejasný. Muhammad Džavád by se měl sice vrátit do Afghánistánu, není ale jasné, zda ho americké úřady neobžalují kvůli granátovému útoku na americké vojáky v roce 2002. To by pak zřejmě musel zůstat v USA. 

Od Obamova nástupu do úřadu letos v lednu bylo z věznice do zahraničí převezeno 11 vězňů. Některé země už vyjádřily ochotu propuštěné trestance přijmout. Francie, Británie, Irsko, Itálie, Portugalsko a Španělsko tak učinily veřejně, další čtyři členské země Evropské unie to Washingtonu přislíbily neveřejně, pět jiných zemí EU zvažuje, že nějaké vězně převezme.